WIELRENNEN - Julien Vermote begint aan zijn zesde profjaar bij Etixx-Quick Step

“Vaste werkpaard voor Marcel Kittel”

“Vaste werkpaard voor Marcel Kittel”

Julien Vermote (tweede van rechts) op pad met enkele ploegmaats tijdens de stage in het Spaanse Calpe. Foto: www.etixx-quickstep.com

Wie tijdens de voorbije Tour al om 15 uur present was om de uitzending te bekijken, zag steevast een West-Vlaming op kop rijden van het peloton: Julien Vermote. De 26-jarige wittekop uit Stasegem, die ook dit jaar de rol van werkpaard voor alle terreinen zal torsen in de blauw-zwarte armada van Etixx-Quick Step. “Al mik ik in de Driedaagse De Panne-Koksijde en de Ronde van België op persoonlijk succes.”

Niet langer Britse maar Duitse stalorders. Dat is voor Julien Vermote in zijn zesde jaar bij Etixx-Quick Step de grootste verandering tegenover 2015. Nadat hij vorig jaar de vaste pion was om Mark Cavendish in een zo goed mogelijke positie naar de sprint te begeleiden, zal hij dat in 2016 voor Marcel Kittel doen.

“Het is niet zo dat ik enkel in de koersen van Kittel zal rijden”, vertelde hij tijdens de ploegstage in het Spaanse Calpe. “Na mijn geslaagde Tour-debuut is het vertrouwen van de ploegleiding in mij gestegen. Normaliter rijd ik dit jaar opnieuw de Tour. En opnieuw als meid van alle werk. Ik heb daar geen probleem mij en ken in deze topploeg mijn plaats. Ik sta ook gepland voor de Ardennenklassiekers, waarin ik mijn deel van het werk kan doen in dienst van Daniel Martin en Bob Jungels.”

Meteen knallen

Met de Ronde van Dubai - allicht nog voorafgegaan door één etappe van de Trofeo Mallorca - en de Ronde van Algarve start Vermote zijn seizoen in dezelfde wedstrijden als Kittel. “Ik denk dat we in Dubai meteen zullen knallen. Pakken we daar snel een zege, dan zijn we weg voor een lange reeks. Was Cav meer een roeper, dan is Marcel rustiger. Hij ligt goed in de groep en is sterk op dreef op training. Hij voelt ook dat hij een goede structuur en ploeg met voldoende paardenkracht om zich heen heeft. Bovendien weet hij dat hij in de sprints de enige kopman is in deze ploeg en die plek niet langer moet delen met Degenkolb.”

Zien we Julien Vermote dit seizoen dan enkel koersen in dienst van? In negentig procent van de koersen wel, al heeft hij wel een stap vooruit gezet in de hiërarchie. “Tijdens Milaan-Sanremo (waarin hij net als in de Tirreno-Adriatico opnieuw start, red.) was ik de laatste man die bij de drie kopmannen bleef en zette ik hen netjes af aan de voet van de Poggio. Ik zal dus niet langer als eerste naar het front moeten om aan de kop van het peloton te sleuren.”

Ook in de Vlaamse klassiekers kan de oudere broer van de intussen gestopte Alphonse uit de voeten, al zijn de plaatsen daar duur. Dan richt hij zich liever op korte rittenwedstrijden met een tijdrit, waarin hij zijn eigen kans mag gaan. “Vorig jaar werd ik achtste in de Driedaagse De Panne-Koksijde. Dat kan beter. Overleef ik die eerste rit in de Vlaamse Ardennen, dan kan er veel. Bovendien valt de driedaagse twee weken na de Tirreno, dan zijn de benen altijd goed. Ook een wedstrijd als de Baloise Belgium Tour moet mij wel liggen om iets te betekenen in het klassement. Al is het probleem dat het de eerste wedstrijd is na een rustperiode. Maar laat mij van die twee wedstrijden een persoonlijk doel maken.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S