Fiscus wil weten wat u verkoopt op tweedehandssites

Fiscus wil weten wat u verkoopt op tweedehandssites

Themabeeld Foto: 2dehands.be

Mensen die als het ware een winkeltje runnen op tweedehandssites als Kapaza of 2dehands.be denken maar beter twee keer na alvorens ze hun handeltje voortzetten: de fiscus heeft namelijk de jacht geopend, en de websites in kwestie moeten meewerken.

“De basisregel is heel simpel”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën: “Wie met een zekere regelmaat geld verdient met dergelijke activiteiten, moet die inkomsten aangeven en daar belastingen op betalen. Wie dat niet doet, fraudeert. We hebben het dan niet over mensen die hun oude salon verkopen omdat ze een nieuw exemplaar hebben aangeschaft, maar wel over veelplaatsers die flink wat tijd, geld en energie steken in het runnen van een handeltje. Mensen mogen van ons zoveel aanbieden als ze willen, maar dan moeten ze wel belastingen betalen, net zoals de klassieke handelaars.”

Vroeger probeerde de fiscus die mensen zelf te vinden met computerprogrammaatjes die de sites screenden. “Maar dat vergde veel werk en het resultaat was niet altijd even betrouwbaar, laat staan volledig. Wij hebben nu de wettelijke bevoegdheid om de gegevens van de klanten en de frequentie van hun activiteiten op te vragen en de websites zijn verplicht om die te geven. Zo kunnen we gerichter op zoek naar misbruiken.”

Corrigeer

MEER NIEUWS