WK-selectie Vantornout in het gedrang? “Moeilijkste selectie ooit”, aldus bondscoach De Bie

WK-selectie Vantornout in het gedrang? “Moeilijkste selectie ooit”, aldus bondscoach De Bie

Foto: Peter Malaise

De sterke prestatie van de jonkies op het BK veldrijden brengt bondscoach Rudy De Bie in een moeilijk parket. Hij moet volgende week maandag het zevental aanduiden dat twee weken later in Zolder de Belgische kleuren mag verdedigen op het WK. Hamvraag: wat met de ontgoochelende Klaas Vantornout?

Veldrijden op Sportwereld.be

Even tellen. Naar alle verwachtingen mag bondscoach De Bie volgende week maandag zeven renners selecteren voor het WK in Zolder. Alleen als Van Aert de volgende weken in Lignières of Hoogerheide nog de leidersplaats in de wereldbeker aan Lars van der Haar zou kwijtspelen, zullen het er slechts zes zijn. Daarvan zijn er nu al drie tickets de deur uit. Wout van Aert, Sven Nys en Kevin Pauwels zijn, als beste drie Belgen in de UCI-ranking, automatisch verzekerd van een selectie. Blijven over: vier plaatsjes. En precies daar wringt het schoentje. En al helemaal na een BK waarin de jeugd resoluut de macht greep. Op Nys na bestond de volledige top vijf – naast Van Aert ook Sweeck, Vanthourenhout en Aerts – uit prille twintigers. Het maakt dat er nu al zeven renners staan te dringen voor die vier resterende plaatsjes: naast drie genoemde jongeren ook nog de 23-jarigen Tim Merlier en Gianni Vermeersch en de dertigers Tom Meeusen en Klaas Vantornout. Vooral die laatste lijkt zich zorgen te moeten maken om Zolder.

De Bie: "Zestal in aanmerking voor vier plaatsen"

“Elke selectie is lastig maar dit wordt mijn moeilijkste selectie ooit”, zucht De Bie. “Drie certitudes heb ik: Van Aert, Nys en Pauwels omdat ik hen op basis van de UCI-ranking moet selecteren. Maar zij zouden er sowieso bij zijn geweest. Voor de resterende vier plaatsen komt nog een zestal renners in aanmerking: de ouderen Vantornout en Meeusen, de jongeren Vanthourenhout, Sweeck, Aerts en Merlier. Tot voor een paar weken was er nog enige afscheiding maar hun niveau komt almaar korter bij elkaar.”

Sweeck, Vantourenhout en co. vinden alvast dat de bondscoach resoluut de kaart van de jeugd moet trekken. De Bie: “De oudere renners hebben hun ervaring mee, maar de gedrevenheid van de jeugd ligt in balans met de kwaliteiten van de ouderen. Belangrijk is dat ik pionnen wil die in de eerste of tweede ronde nog een gat kunnen en willen dichtrijden.” De Bie weet nu al dat zijn selectie niet onbesproken zal blijven. “Wie erbij is, zal het logisch vinden. Wie gepasseerd wordt, zal zich verongelijkt voelen. Zo is het lot van een bondscoach.”

Corrigeer

Meest Gelezen Sport