Food

Zo snij je best een pizza in stukjes, volgens de wetenschap

Zo snij je best een pizza in stukjes, volgens de wetenschap

Joel Haddley, University of Liverpool Foto: *

Niemand die er ooit zou aan denken om de pizza niet gewoon in driehoeken te snijden, maar dat was buiten twee wetenschappers van de University of Liverpool gerekend die een nieuwe techniek bedachten. Ze willen daarmee een oplossing aanreiken voor als je bijvoorbeeld een pizza deelt met iemand die graag veel knapperige korst wil, terwijl jij liever het smeuïge midden voor je rekening wilt nemen.

Het is niet de eerste keer dat de wetenschap zich buigt over het snijden van pizza. Eerder al bedachten onderzoekers een manier om de lekkernij in stukken te verdelen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook handig van pas kan komen om geruzie over de beste en grootste stukken te vermijden. Ze bedachten immers een manier om de pizza in twaalf gelijke delen onder te verdelen. 

Onderzoekers Joel Haddley en Stephen Worsley van de University of Liverpool gaan echter nog een stapje verder en bedachten een nog ingewikkeldere manier om de pizza te verdelen die bestaat uit vijf- en zevenhoeken die dan nog eens in twee worden gedeeld. In principe bestaat volgens Haddley geen beperking op hoeveel zijden die stukken hebben, al lijkt meer dan een negenhoek gewoon niet praktisch te zijn volgens de onderzoeker.

Erna gingen ze nog een stap verder door inkepingen in de vijfhoeken aan te brengen. De twee vinden het resultaat vooral wiskundig interessant, eerder dan voor wie echt pizza wil serveren. Tegen dat je al die stukjes namelijk hebt gesneden, zit je daar met een lauwe pizza en dat wil je natuurlijk ook weer niet.  

Bekijk hier het volledige onderzoek

Corrigeer