Raman komt weg met één speeldag schorsing na homo-uitspraak

Raman komt weg met één speeldag schorsing na homo-uitspraak

Foto: Photo News

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft AA Gent-speler Benito Raman dinsdag een schorsing van drie speeldagen opgelegd, waarvan twee met uitstel, en een geldboete van 1.200 euro voor zijn misplaatste uitspraak na de wedstrijd AA Gent-KV Kortrijk (3-0) op de twintigste speeldag in de Jupiler Pro League. Landskampioen en competitieleider AA Gent gaat niet in beroep

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De schorsing gaat donderdag 14 januari in, waardoor Raman enkel komend weekend aan de kant staat. Hij mist dan de topper van zondag in de Ghelamco Arena tegen RSC Anderlecht.

De 21-jarige Raman moest zich dinsdag voor de Geschillencommissie verantwoorden voor de woorden "alle boeren zijn homo's". Die uitspraak deed Raman bij het groeten van de supporters in de Ghelamco Arena na de wedstrijd op 20 december.

Het parket van de voetbalbond vroeg een schorsing van vijf speeldagen. Die vordering is in overeenstemming met artikel 58 van de disciplinaire code van de FIFA, waarin gestipuleerd wordt dat "eenieder die met zijn woorden of acties de waardigheid van een individu of van een groep personen beledigt naar aanleiding van ras, kleur, taal, religie of origine, voor minstens vijf wedstrijden wordt geschorst. Daarbovenop wordt een stadionverbod en een boete van minstens 20.000 Zwitserse frank (18.500 euro) opgelegd".

Bondsprocureur: "In zekere zin al straf ondergaan"

Bondsprocureur Ebe Verhaegen liet tijdens de pleidooien echter verstaan ruimte te laten voor een mildere straf. De Geschillencommissie ging daarop in en schorst Raman voor één wedstrijd. "Het Bondsparket, AA Gent en de verdediging van Raman zijn van oordeel dat de speler door de mediabelangstelling in zekere zin al een straf heeft ondergaan", aldus de Geschillencommissie. "Raman geeft blijk van schuldinzicht en blijkt ook al door de club bestraft te zijn geweest."

Op de zitting keurde AA Gent de uitspraak van Raman nogmaals af. De leider in de Jupiler Pro League benadrukte ook dat het zelf al maatregelen nam. Raman werd door AA Gent geschorst, moest een deel van zijn maandloon afstaan en krijgt extra psychologische begeleiding.

De Witte: "Een billijke uitspraak"

AA Gent gaat niet in beroep tegen de schorsing, dat bevestigde AA Gent-voorzitter Ivan De Witte dinsdagavond aan persagentschap Belga. "Ik noem het een billijke uitspraak van de Geschillencommissie van de KBVB", vertelde De Witte. "Wij hadden vanuit de club reeds een statement gemaakt door onze speler zelf al een schorsing op te leggen. Blijkbaar wou men toch nog in deze zaak tussenkomen door Benito Raman vanuit de voetbalbond nog een bijkomende speeldag schorsing op te leggen, naast de twee speeldagen voorwaardelijk. Ik kan die uitspraak echter plaatsen en dus gaan wij hiertegen niet in beroep gaan. Het zou anders niet coherent zijn met onze eerdere houding die wij innamen als club. Wij moeten de zaak ook eens achter ons kunnen laten. Morgen/woensdag wacht er een heel belangrijke dag voor AA Gent met de uitreiking van de Gouden Schoen en dan is er dit weekend nog de ontmoeting met Anderlecht."

Nog advies voor Raman: "Laat microfoon aan een zanger"

Bondsprocureur Ebe Verhaegen gaf ook nog advies aan Raman. "Het is beter dat je de microfoon aan een zanger laat en zelf spreekt met de voeten", aldus Verhaegen. "Je bent een uitstekende voetballer met veel talent. Maar de grens tussen een idool en een idioot is flinterdun. Het is beter dat je de microfoon aan een zanger laat en zelf spreekt met de voeten", richtte de bondsprocureur zich tot Raman.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.