Gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Dit moet u doen

Gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Dit moet u doen

Foto: David Rozing/Hollandse Hoogte

De jongste dagen zijn veel mensen gebeld vanop een buitenlands nummer dat begint met 00263. Als je terugbelt, kom je op een dure betaallijn in Zimbabwe terecht waar men je aan de praat zal proberen te houden. Het resultaat ziet u nadien op uw telefoonrekening. “Het gaat hier om pure oplichting”, klinkt het bij de Economische Inspectie.

Hoe werkt de fraude?

“Het gaat om een vorm van telefoonfraude die oorspronkelijk uit Japan komt. Er zijn intussen verschillende varianten op. Men belt u op en laat de telefoon een keer rinkelen, dit in de hoop dat het slachtoffer ziet dat hij een gemiste oproep heeft en snel terugbelt. Men komt dan zonder het te beseffen op een buitenlands betaalnummer terecht waarvan de oplichters de winsten opstrijken. In een ander geval krijgt men een sms met de boodschap “Appelle moi vite” of bel me snel terug. Wie belt, betaalt enkele euro’s”, zegt Johan Verbelen van de FOD Economie.

Slachtoffers zullen het dus zeker merken op hun telefoonrekening. “Elke oproep kost enkele euro’s. De sms’en worden door de benden massaal via het internet verstuurd met behulp van software en diensten geleverd door twee bedrijven die in Zweden zijn gevestigd. Deze operatoren zijn dienstencentra die het sms-verkeer beheren en vormen de brug tussen het IP-netwerk en het mobiele netwerk. De toepassingen voor het beheer van betaal-sms'en zijn in principe bedoeld voor marketingcampagnes van professionele verkopers. Maar in dit geval is het commerciële doel omgevormd tot een frauduleus doel, namelijk om zo veel mogelijk slachtoffers in de val te laten lopen”, klinkt het.

De belfraude wordt vooral vanuit callcenters gestuurd waar mensen niets anders doen dan een hele dag potentiële slachtoffers bellen. Het kost hen niets, want ze laten de telefoon maar een of twee keer bellen en haken dan in.

Wat moet je doen ?

“Zeker nooit terugbellen. Zoek het nummer waarmee je gebeld werd eventueel eens op. Door het te googelen bijvoorbeeld kom je soms snel op fora terecht waarop gewaarschuwd wordt voor dit soort fraude”, klinkt het bij de Economische Inspectie ,dat samen met de politie een onderzoek voert.

Als je toch hebt teruggebeld, doe dan zeker aangifte bij de politie of de Economische Inspectie . “Verwittig ook uw provider. Als kan aangetoond worden dat het om fraude gaat, kan hij een geste doen en het bedrag laten vallen. In het andere geval kan u nog altijd (schriftelijk) terecht bij de ombudsdienst Telecommunicatie (02/223.09.09 of www.ombudsmantelecom.be). Wij dringen er al langer bij de operatoren op aan om bepaalde telefoonnummers te blokkeren”, zegt ombudsman Luc Tuerlinkx.

Zijn er al veel klachten?

“We hebben verschillende meldingen gekregen, maar nog maar een echte klacht. Nu de fraude in de media komt, denk ik dat mensen voorzichtiger zijn geworden”, zegt Luc Tuerlinckx, ombudsman Telecommunicatie.

Om welke nummers gaat het?

“De oplichters veranderen geregeld van nummer. En van tactiek. Momenteel gaat het om 00263-telefoonnummers vanuit Zimbabwe. Maar let ook op met telefoontjes uit Niger (prefix +227), uit Letland (+371), Madagaskar (+261) of het eiland Nauru (+674)”, zegt Johan Verbelen.

Waarom worden die frauduleuze nummers niet geblokkeerd?

“Omdat we dat niet zomaar kunnen. Het gaat om buitenlandse operatoren. Samenwerken is niet altijd evident. Bovendien, dan bellen ze morgen toch weer vanaf een ander nummer. In het binnenland kunnen we wel bepaalde nummers blokkeren. 0900-nummers bijvoorbeeld wanneer de persoon of de firma die achter dat nummer zit zich niet aan de ethische code houdt. Dat gebeurt af en toe”, zegt Jan Margot van Proximus.

Consumenten kunnen volgens artikel 120 van de Telecomwet aan hun operator kunnen vragen om bepaalde nummerreeksen te laten blokkeren. Heel wat gsm’s en smartphones hebben een functie waarmee abonnees zelf kunnen bepalen welke oproepen ze al dan niet willen ontvangen. Er zijn instellingen mogelijk om geen anonieme oproepen te ontvangen en automatisch oproepen te weigeren van individuele nummers die men zelf toevoegt en oproepen van buitenlandse nummers.

Worden slachtoffers van telefoonfraude terugbetaald?

“We hebben tot hier toe nog geen klachten gekregen over deze nieuwe vorm van fraude. Maar als die komen, bekijken we dat geval per geval”, zegt Margot.

Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) liet dinsdag weten dat hij bekijkt of consumenten aan hun operator kunnen vragen om kosteloos oproepen uit één bepaald land te laten blokkeren, zo reageert zijn kabinet dinsdag op de berichten over phone scamming vanuit Zimbabwe.

De Croo gaat met de telecomoperatoren overleggen hoe ze kwaadwillige oproepen en phone scamming beter kunnen aanpakken. Behalve over de mogelijke blokkering van oproepen uit één land wil de minister ook praten over een betere informatie-uitwisseling tussen operatoren om frauduleuze nummers sneller op te sporen. De minister wil ook een meldpunt voor klachten overwegen indien dat efficiënt zou blijken.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees