Hackers onthullen virtuele strategieën van ISIS

© rr

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Geïnspireerd door Anonymous, focust een nieuwe groep van hackers op de online propaganda van ISIS. Ze ontdekten dat de moslimextremisten gebruikmaken van gesofisticeerde tools om hun informatie en beelden via Twitter te verspreiden.

jva

Na de aanslagen in Parijs, riep Anonymous een virtuele oorlog uit tegen ISIS. Met succes, want 900 jihadistische Twitter-accounts werden geblokkeerd. De oproepen van Anonymous inspireerden ook een jonge groep van hackers, die sindsdien onder de naam Varuna op Twitter optreden tegen ISIS. Ze getuigden anoniem aan de Britse nieuwssite Mirror .

“We wisten al hoe effectief ISIS is in het aanwenden van sociale media om volgers te rekruteren”, verklaart een lid van Varuna. “Maar nu we weten hoe ze al die gewelddadige beelden en video’s kunnen blijven posten op Twitter, vooral dan met het doel om jonge mensen te perverteren, dan maakt ons dit echt ziek.”

Moeilijker op te sporen

De hackers-activisten gaan verder met het rapporteren van accounts op Twitter en wisten al succesvol verschillende daarvan te laten blokkeren. Toch blijven de accounts tot hun frustratie opduiken en de leden van Varuna ontdekten nu hoe dit komt. Terwijl notoire jihadi’s vroeger telkens opnieuw een nieuwe account moesten aanmaken, maken ze nu gebruik van gesofisticeerde software die telkens automatisch de gebruikersnaam en profielfoto wijzigen. Vanop een server die gelokaliseerd werd in Libië gebeurt dit zelfs om de 15 minuten. Dit maakt het uiteraard veel moeilijker om de propagandisten van ISIS op Twitter op te sporen.

Daarnaast ontdekten de hackers een andere perverse strategie. Om aan de strenge censuurregels van YouTube te ontsnappen, verstoppen de computerspecialisten van ISIS verontrustende beelden van onthoofdingen en stenigingen tussen cartoons voor kinderen. “Onlangs zaten er zelfs ISIS-beelden in een filmpje over Kerstmis, plots zagen we een man die levend werd verbrand in een metalen kooi”, getuigt een anoniem Varuna-lid. “We bekeken al talloze verdachte tekenfilmpjes en we zijn steeds weer ontzet als we op die beelden stuiten, we houden er zelfs nachtmerries aan over.”

“Waarom doet Twitter niets?”

“Het is eigenlijk verbazend wat je allemaal terugvindt op Twitter: de meeste expliciete beelden, maar ook heel concrete handleidingen voor het maken van giftige stoffen en bommen. Natuurlijk moet je weten waar je moet zoeken, en kan Twitter ook niet elke tweet monitoren. Maar we vragen ons toch of of het bedrijf niet meer kan doen? Het is toch vreemd dat de cyberjihadisten op zo’n succesvolle manier gebruikmaken van een Amerikaanse uitvinding voor hun anti-westerse propaganda?”

De geëngageerde hebben enkele aanbevelingen klaar voor Twitter. “Installeer herkenningssoftware die de iconografie van ISIS herkent. Of investeer in een eigen team dat voltijds op zoek gaat naar gevaarlijke propaganda. Wij zijn maar vrijwilligers die in hun vrije tijd doen wat we kunnen. Misschien veroorzaken we maar enkele kleine druppels in een grote oceaan, maar misschien maken al die druppels uiteindelijk het verschil.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen