Levensduur kerncentrales: week uitstel na fouten in voorontwerp van wet

Levensduur kerncentrales: week uitstel na fouten in voorontwerp van wet

Foto: BELGA

Fouten in de wetteksten van federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) hebben dinsdag voor een week uitstel gezorgd bij de parlementaire bespreking van haar afspraken met Electrabel rond de levensduurverlenging van de oudste Belgische kerncentrales. Coalitiepartner CD&V toonde zich ‘not amused’.

Marghem en Electrabel kwamen overeen dat de energiereus het komende decennium jaarlijks 20 miljoen euro zal betalen voor het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Het wetsontwerp dat dit akkoord betonneert, moet wel nog door de Kamer worden goedgekeurd. De oppositie is het allerminst eens met de beklonken deal en wil alles uit de kast halen in haar verzet.

Een eerste veldslag werd dinsdag beslecht in het voordeel van de oppositie, met dank aan vormfouten in de teksten van Marghem. Zo verwees het ingediende voorontwerp van wet al naar het advies van de Raad van State, hoewel dat net de tekst moet zijn die aan het administratieve rechtscollege wordt voorgelegd. De bespreking werd noodgedwongen met een week opgeschort.

“Een gevoelig thema als het nucleaire vereist een zekere serieux. Dat de bevoegde minister over zo’n belangrijk wetsontwerp opnieuw zo blundert, is ongezien”, hekelt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. “Hopelijk heeft Louis Michel deze commissie niet gezien”, zo verwees hij naar de berichten over de kritiek die vader Michel intern zou geuit hebben op minister Marghem en haar manier van werken.

Ook coalitiepartner CD&V toonde zich allerminst opgezet met de flater van Marghem in het delicate nucleaire dossier. “Niet alleen het beleid moet over een andere boeg gegooid worden, ook de aanpak van dit dossier moet over een andere boeg”, wierp Leen Dierick de minister voor de voeten.

Marghem zelf erkende de fout van haar kabinet en gaf toe dat zoiets “inderdaad delicaat is voor zo’n belangrijke tekst”.

Volgende week buigt de commissie zich opnieuw over de tekst. De meerderheid vreest echter dat de groene oppositie nog meer manoeuvres plant. Calvo en Ecolo-collega Jean-Marc Nollet lieten echter niet in hun kaarten kijken en werden daarin gesteund door sp.a’er Johan Vande Lanotte en de rest van de oppositie. “Als ge uw gat verbrandt, moet ge op de blaren zitten”, onderstreepte de socialist.

Of de bespreking volgende week vlotter zal verlopen, valt af te wachten. De oppositie blijft bijvoorbeeld eisen dat Marghem het advies vraagt van de Europese Commissie over de regeling. De Raad van State vreest immers dat Europa die zal beschouwen als illegale staatssteun. “Gezien de veroordeling van de tax rulings door de Europese Commissie moet de federale regering nu het advies van de EC inwinnen voor we deze wet goedkeuren. Dat is een kwestie van rechtszekerheid”, vindt Calvo. Marghem zei dinsdag dat ze “in de komende dagen” informeel overleg heeft met de Commissie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees