Iran houdt twee Amerikaanse marineschepen tegen

Iran heeft dinsdag twee schepen van de Amerikaanse marine tegengehouden in de Perzische Golf. Dat meldt het Pentagon, dat in contact staat met de Iraanse autoriteiten.

"We hebben eerder op de dag het contact verloren met twee kleinere boten, die onderweg waren van Koeweit naar Bahrein", aldus het Pentagon. De Iraanse autoriteiten "hebben ons laten weten dat onze soldaten veilig zijn", zei het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Aan boord van de schepen bevinden zich tien soldaten. Iran heeft de VS verzekerd dat de schepen hun reis snel zullen kunnen voortzetten. "Onze mariniers zijn veilig en worden goed behandeld, zoals men kan verwachten", aldus woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest.

Het Iraanse leger heeft dinsdag bevestigd dat de schepen werden tegengehouden omdat ze in Iraanse territoriale wateren aan het varen waren. "De twee Amerikaanse oorlogsschepen met tien mariniers hebben dinsdag om 16.30 uur (14.00 uur Belgische tijd) de Iraanse territoriale wateren betreden in de buurt van het Farsi-eiland en werden door schepen van de Bewakers van de Revolutie (het Iraanse eliteleger, red.) onderschept en naar het eiland gebracht", klinkt het in een persbericht, waarin ook bevestigd wordt dat de Amerikanen gezond en wel zijn. 

"Mogelijk technisch incident"

Het Pentagon heeft verklaard niet te weten waarom de schepen zich in de Iraanse wateren bevonden. Een verantwoordelijke verklaarde dat er mogelijk 'een technisch incident' had plaatsgevonden.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft ondertussen via telefoon contact gehad met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees