Mysterieus geluid in Nederland opgelost

Nederland was enkele dagen in de ban van een mysterieus geluid. Heel wat Nederlanders in het westen en het zuiden van het land hoorden de voorbije weken namelijk vreemde tonen in de lucht, maar wisten niet waar het vandaan kwam. Tot er woensdag eindelijk een verklaring uit de bus kwam.

Op sociale media pennen Nederlanders die het geluid hoorden neer hoe het geluid voor hen klonk: “Het was een drukkend geluid dat ergens van buiten kwam”, zo klinkt het. Of ook: “Het was net of je trompetten hoort schallen. Of dat iemand dronken op een trombone probeert te blazen.” Een Nederlander uit Gouda kon het geluid vorige week vastleggen op video. Dat filmpje werd intussen al bijna een half miljoen keer bekeken. In de reacties op het filmpje wordt druk gespeculeerd over de oorsprong van het geluid. “Iemand die niet met zijn trompet kan omgaan”, zegt iemand. Een andere YouTube-kijker zegt dan weer dat het geluid een gevolg is van de wind en de zwaartekracht. Nog iemand zegt dat het om “achtergrondgeluiden van de aarde” gaat. Sommige mensen denken zelfs dat het geluid een teken is van God om het einde der tijden aan te kondigen.

Buitenaards leven?

In een van de reacties staat ook dat er begin januari gelijkaardige geluiden werden opgenomen in Marokko. Dat staat ook te lezen op website bladna.nl. Volgens die website werd het mysterieuze geluid het eerste weekend van dit jaar ook al gehoord in Casablanca, Tanger en Agadir. Dat doet het mysterie rond het geluid nog groeien. Op sociale media zeggen mensen intussen dat de geluiden afkomstig zijn van buitenaards leven. Of mogelijk zijn het akoestische zwaartekrachtgolven.

Anderen geloven dan weer dat de geluiden een gevolg zijn van experimenten van het Amerikaanse leger. Nog anderen, waaronder Nederlands geofysicus Läslo Evers, gaan ervan uit dat het gewoon afkomstig is van een groot industrieel complex. “Net omdat het door veel mensen in zo’n groot gebied is waargenomen”, zegt hij aan het Nederlandse Algmeen Dagblad. 

Scary shit hier bij mij in Almere noorderplassen #almere

Posted by Jeff Afca on Saturday, January 9, 2016

Natuurkundig verschijnsel

Geofysicus Lennart de Groot van de Universiteit Utrecht houdt het op een natuurkundig verschijnsel."Als het 's nachts afkoelt, dan koelt ook het aardoppervlak af en verandert de temperatuursverdeling. Op dat moment wordt geluid ook teruggebogen naar het aardoppervlak en kan je dat over grotere afstanden waarnemen dan dat je dat overdag zou doen", vertelt hij aan RTLnieuws.nl.

Het geluid is vermoedelijk afkomstig van een kraanwagen die vele kilometers verder werken aan het uitvoeren was. Maar door het natuurkundig verschijnsel konden dus heel wat mensen het geluid waarnemen. 

 

Corrigeer

NIEUWS