Belgische overleeft vijf dagen in Australische wildernis "dankzij yoga"

Belgische overleeft vijf dagen in Australische wildernis "dankzij yoga"

Véronique Biunkens Foto: Victoria Police

Brussel - De politiediensten in de Australische deelstaat Victoria kunnen er niet over zwijgen: de creatieve manier waarop een vrouw uit Brussel vijf dagen wist te overleven in de Australische outback. Véronique Biunkens raakte vorige donderdag verdwaald tijdens een wandeling en werd pas dinsdag teruggevonden, maar bleef al die tijd kalm. “Ik ga vaak op retraite voor mijn yogales. Dan eet ik ook weinig, dus dit was een beetje hetzelfde”, vertelde ze op Radio1.

Biunkens verbleef in het boeddhistische oord ‘SIBA Buddhist Centre’ toen ze vorige donderdag een wandelingetje wou maken via een oude ‘bushtrack’. Ze hadden haar gezegd dat die niet meer onderhouden was, en dat ze beter een andere weg nam richting rivier. Maar dat ging fout: de varens op dat pad waren bijzonder hoog, en daar zitten vaak slangen in. De Brusselse besloot dan maar een andere weg te nemen, maar omdat ze “een verkeerde heuvel nam”, verdwaalde ze.

De Australische politiediensten verspreidden al snel een opsporingsbericht, maar naarmate de dagen verstreken, koesterden ze steeds minder hoop. De Australische outback is door de aanwezigheid van slangen en de grote temperatuursverschillen namelijk letterlijk levensgevaarlijk. Zeker wanneer je er meerdere dagen moet verblijven, zonder eten of drinken.

Leve yoga!

Maar Véronique Biunkens bleef kalm. Ze bouwde een hutje onder een paar boomstronken en legde zelf een pad aan richting de rivier. “Ik heb nooit het idee gehad dat ik daar alleen zat. Ik zat aan een klein riviertje, één van die weinige plekken op de aarde waar het water nog zo puur is dat je er zomaar kan van drinken. Dus drinken had ik in overvloed”, vertelde ze in ‘De Ochtend’ op Radio1. Bovendien wist Véronique dankzij haar yogalessen hoe ze rustig moest blijven. “Vroeger was ik projectmanager, en ik had toen al met yoga geleerd hoe ik mezelf rustig kon maken als ik een gevoel van angst voelde opkomen. Ik ging toen ook vaak op retraite, waarbij ik weinig at, dus dat heeft ook zeker geholpen.”

Nochtans wist Biunkens meteen dat er wel degelijk gevaar was. “Ik wist al van bij het begin dat het geen goed idee was om door die varens te blijven lopen, voor slangen bijvoorbeeld. Dus bleef ik maar op mijn plekje aan de rivier. Ik wist dat het wel een paar dagen kon duren, dus ik heb gewoon genoten van de vogels, kangoeroes en watersalamanders die voorbijkwamen.”

Ze is zo, zo slim geweest

Het is bijzonder opmerkelijk hoeveel rust Biunkens uitstraalt, amper een dag na haar redding. De reddingswerkers waren nochtans enorm onder de indruk toen ze haar levend uit de wildernis haalden, op amper twee kilometer van waar ze verdween. Ze wilden zelfs allemaal met haar op de foto, want normaal gezien overleef je zoiets niet.

Achteraf hadden ze dan ook enkel lovende woorden over voor Véronique. “Ze is zo, zo slim geweest. Ze had zichzelf volgesmeerd met modder om tegen de brandende zon te kunnen, en ’s nachts hield ze zich warm door mos in haar kleren te stoppen. Bovendien wist ze dat ze op één plaats moest blijven, en niet eindeloos moest blijven rondwandelen tot ze iets herkende. Want dan raak je steeds verder weg van het pad en kan je pas echt verdwaald raken”, aldus plaatselijke agent Mark Edwards aan het Australische ABC News. De politie van Victoria heeft laten weten te onderzoeken waarom het vijf dagen duurde voor de Sakya Buddhist Academy alarm sloeg over de verdwijning.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees