Net niet-finaliste VIER-programma Beste singer songwriter Vlaanderen Barbara Vlaeminck heeft eerste EP uit

OH DEER breekt uit het woud met eerste EP

Foto: Wim Vandersleyen

Gent - OH DEER, een band gevormd rond de Gentse singer songwriter Barbara Vlaeminck, brengt op 22 januari hun eerste EP uit: ‘Out Of The Woods’ . “Als ik mag, dan zou ik mijn eerste werkstuk als ‘(H)eerlijk betoverend’ omschrijven” aldus Barbara “maar het is aan de luisteraar om dat te beoordelen. Met de band hebben we er alvast heel hard aan gewerkt. Ik ben die mannen daar onwaarschijnlijk dankbaar voor. Want om heel eerlijk te zijn heb ik soms getwijfeld maar ben nu onwaarschijnlijk trots op het resultaat", aldus Barbara Vlaeminck, de vrouw achter OH DEER en Out Of The Woods.


Vanwaar de twijfels?

Barbara: "Die twijfels gingen niet zozeer over de nummers, maar over al het werk dat er bij komt kijken om die EP uit te brengen. Ik deed het allemaal in eigen beheer. Ik had daar twee redenen voor: ik vind dat je pas aan crowdfunding kan beginnen, nadat je eerst toch zelf geïnvesteerd hebt en bewezen hebt wat je kan alsook getoond hebt waar je voor staat. Tweede reden: als je alles in eigen beheer doet, kan je ook alles in eigen handen houden en trouw aan jezelf blijven. Het was echt geen makkelijke weg doorheen paperassen, geregel, aanvragen, betalingen, … en dat naast mijn voltijdse job als onderwijzeres, moeder en daarbovenop nog eens verbouwingen. Dus ja ik heb soms getwijfeld of het me wel zou lukken. Maar nu weet ik: “Ja dus."


De Gentse onderwijzeres noemt zich OH DEER als ze de gitaar omgordt en haar intimistische liedjes brengt. Waarom?

Barbara: "Over de hele wereld en in iedere cultuur staat het hert en zijn gewei symbool voor zachtheid, soepelheid, kracht Dat zijn eigenschappen die ik ook wel sterk bij mezelf terug vind. En er is natuurlijk ook de uitdrukking ‘ Oh dear!’ die gebruikt wordt wanneer je verneemt dat er iets ergs en onoverkomelijk is gebeurd met een geliefde. En daar kan ik van meespreken. Ik verloor destijds mijn geliefde bij een moto-ongeval. Gevolg: een pijnlijke leegte waaruit destijds mijn muziekjes zijn ontstaan. Voor alle duidelijkheid dit verlies is niet mijn thema maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik liedjes ben gaan schrijven over het leven.


Wat wil je met je muziek bereiken?

Barbara: "Pijn, verlies, problemen, het gemis verwerken en omzetten in iets moois en positiefs. Net als bij het hert waarbij het gewei ieder jaar wordt afgeworpen en telkens sterker en krachtiger terug komt. Problemen zijn er om overwonnen te worden. Je leeft volgens mij maar één keer! Dus waarom er niet het beste van maken. De EP is een afronden en terugblikken naar de weg die ik heb afgelegd. Vandaar ook de titel van de EP: Out of the woods!
Ik schreef de nummers in de eerste plaats voor mezelf. Om belevenissen in mijn leven een plaats te geven. Maar toen ze mij vroegen om voor een goed doel mijn liedjes ook met anderen te delen, heb ik dit met heel veel plezier gedaan. En zo kwam het ene optreden voort uit het andere. Na jaren optreden in cafeetjes ondervond ik dat mensen me achteraf kwamen bedanken omdat het zo schoon was en of omdat het deugd deed omwille van het feit dat ze zich in de nummers herkenden en dat dit hen gerust stelt omdat ze zich zo minder alleen voelen staan. Muziek verbindt en dat is voor mij een magisch gevoel!"

Je nummers zijn heel persoonlijk en muzikaal intimistisch.Je mag hier drie nummers onder de belangstelling brengen.

Barbara: "Imaginary Friend heb ik geschreven in een periode van grote eenzaamheid. In die periode verslond ik massa’s romans. Op een dag toen ik in boekhandel Walry een nieuwe voorraad aan boeken ging inslaan, zag ik hem in het hoekje aan het raam staan. Het was liefde op het eerste gezicht! ‘Mijnheer eekhoorn en de eerste sneeuw’ van Sebastian Meschenmoser. Die kleine eekhoorn wist me zo te betoveren dat ik hem mee naar huis heb genomen en daaruit ontstond het nummer Imaginary Friend. Wie daarover meer wil weten moet maar eens goed naar het nummer luisteren. (lacht)

Hardship heb ik geschreven vanuit mijn voorgeschiedenis. Mijn grootmoeder is een Poolse en is destijds als 16-jarige midden in de nacht door de Gestapo uit haar bed gehaald om in een wapenfabriek te gaan werken. In die periode leerde ze mijn Belgische grootvader kennen en is met hem na de oorlog terug naar België gekomen. Ze hebben de eerste jaren in armoede doorgebracht maar zijn er mede met de hulp van anderen bovenop gekomen. Mensen hadden een oorlog meegemaakt en hielpen elkaar. Iedereen heeft zijn miserie maar dat betekent niet dat we daardoor moeten verzuren, de schuld bij anderen leggen en van elkaar en van onszelf vervreemden. Het leven is zo kort, waarom niet het beste ervan maken voor iedereen?

Cloud7 tenslotte is geschreven voor het schoonste geschenk in mijn leven: mijn zoontje Siebe (mijn wolkje 7). Het nummer is ook bestemd voor Gauthier die me enorm nauw aan het hart ligt. Het refrein GO GO GO verwijst naar hem: GO is het koosnaampje dat ik voor hem gebruikte. Gauthier kwam in mijn leven toen ik mij kandidaat had gesteld als opvanggezin. Hij was toen 11 jaar. Ik ben daar nog altijd super dankbaar dat ze de kandidatuur van een alleenstaande vrouw toen aanvaard hebben. We hebben nog altijd een heel sterke band."

Oh Deer bestaat behalve uit Barbara Vlaeminck verder nog uit Bart Van Lierde (producer en bassist), Pieter Peirsman (gitarist en harmoniestem), en Frank Vanweddingen (drummer).

Out Of The Woods is opgenomen in de Gentse studio ROOM 13 in Gent onder leiding van Jesse Deroo (recording & mixing). Wim Vandersleyen (artwork)

Online is de release op 22 januari maar wie liever een tastbare EP wil, kan deze reeds vooraf bestellen op vi.be/ohdeer ofwel er zelf om gaan bij Vynilla Record Shop waar de EP vanaf maandag 18 januari reeds beschikbaar is.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio