Sven Kums is eerste Gent-speler die Gouden Schoen wint sinds 1958

AA Gent-aanvoerder Sven Kums heeft de Gouden Schoen gewonnen, de prijs voor beste speler in de Belgische competitie van het voorbije kalenderjaar. De verkiezing werd volledig gedomineerd door de landskampioen, die met Laurent Depoitre en Danijel Milicevic de volledige top drie in beslag nam. Kums is nog maar de tweede Buffalo ooit die erin slaagt de Gouden Schoen te winnen. Ook in de andere categorieën was de Gentse triomf compleet: ook de prijzen voor Mooiste Doelpunt, Beste Doelman en Beste Trainer gingen naar blauw-wit.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De Gouden Schoen voor Sven Kums kwam niet bepaald als een verrassing, al stond de kapitein van de Buffalo's na de eerste stemronde van de Gouden Schoen wel nog maar op de tiende plek. De naar Newcastle vertrokken Aleksandar Mitrovic won die eerste stemronde, voor Gent-spelers Laurent Depoitre en Danijel Milicevic.

Daar kwam in de tweede stemronde echter verandering in: meteen na het vrijgeven van plaats tien tot en met vier, werd al duidelijk dat de top drie volledig voor de Gentenaars zou zijn. Uiteindelijk haalde Sven Kums het van ploegmaats Laurent Depoitre en Danijel Milicevic. Zo werd het een avond die helemaal in het teken stond van landskampioen AA Gent, dat ook al met de prijzen voor Doelpunt van het Jaar, Doelman van het Jaar en Trainer van het Jaar ging lopen. (Klik hier voor een overzicht van alle prijzen.)

Kums kreeg zijn prijs uit de handen van bondscoach Marc Wilmots en premier Charles Michel, die ondanks het feit dat zijn vrouw elk moment kon bevallen, warempel samen met zijn partner aanwezig was.

Rode Duivel

Als aanvoerder leidde Kums de Buffalo’s in 2015 ietwat verrassend naar de landstitel, de eerste ooit voor de Gentenaars in hun 115-jarig bestaan. De metronoom van AA Gent effende zelf het pad met een doelpunt in de kampioenenmatch.

Met de start van het seizoen 2015/2016 wierp Kums zich nog meer op tot de onbetwistbare patron van dit AA Gent. Als middenvelder scoorde hij al tien doelpunten, waarmee hij co-topschutter is in de Belgische Jupiler Pro League. Kums scoorde onder meer een hattrick in de 4-1 zege tegen Club Brugge en werd ook een eerste keer opgeroepen voor de Rode Duivels.

Champions League

Maar ook Europees stak Kums er bovenuit: hij speelde in quasi elke Champions League-match beresterk en was zo één van de voornaamste redenen waarom de troepen van trainer Hein Vanhaezebrouck zich verrassend plaatsten voor de achtste finales van het kampioenenbal. Ook de Europese voetbalbond UEFA had dat gezien, en beloonde Kums met een plaatsje in zijn beste elftal van de groepsfase.

De Gouden Schoen voor kapitein Sven Kums is de ultieme bekroning van een magisch 2015 voor AA Gent. Het is nog maar de tweede Gouden Schoen ooit voor een Gent-speler, na de overwinning van Roland Storme in 1958.

Resultaten eerste stemronde:

1. Aleksandar Mitrovic (Anderlecht) 81
2. Laurent Depoitre (AA Gent) 60
3. Danijel Milicevic (AA Gent) 56
4. Brecht Dejaegere (AA Gent) 55
5. Mathew Ryan (Club Brugge) 52
6. Neeskens Kebano (Charleroi) 46
7. Olivier Deschacht (Anderlecht) 40
8. Mehdi Carcela (Standard) 28
9. Victor Vazquez (Club Brugge) 28
10. Sven Kums (AA Gent) 25

Einduitslag:

1. Sven Kums (AA Gent) 345
2. Laurent Depoitre (AA Gent) 179
3. Danijel Milicevic (AA Gent) 143
4. Aleksandar Mitrovic (Anderlecht/Newcastle) 81
5. Brecht Dejaegere (AA Gent) 56
6. Mathew Ryan (Aus-Club Brugge/Valencia) 52
7. Neeskens Kebano (Con-Chaleroi/RC Genk) 46
7. Olivier Deschacht (Anderlecht) 46
9. Matz Sels (AA Gent) 36
10. Victor Vazquez (Spa-Club Brugge) 28
10. Mehdi Carcela (Mar-Standard/Benfica) 28

Corrigeer