Nu ook Renault-schandaal? Huiszoekingen en aandeel gekelderd

Nu ook Renault-schandaal? Huiszoekingen en aandeel gekelderd

Foto: EPA

De politie heeft huiszoekingen uitgevoerd in kantoren van de Franse Autobouwer Renault. Het onderzoek zou te maken hebben met fraude met emmissietesten, zoals dat ook bij Volkswagen het geval was. Aandeelhouders dumpten het aandeel massaal. Renault benadrukt intussen in een persbericht dat het onderzoek tot dusver niets verdachts heeft opgeleverd.

Het bericht kwam van het Franse persagentschap AFP, dat zich baseerde op vakbondsbronnen. Fraudebestrijders zouden vorige week sommige Franse vestigingen van Renault hebben bezocht en computers van directieleden in beslag genomen hebben. De Franse autobouwer bevestigt intussen dat fraudebestrijders vestigingen van het bedrijf hebben bezocht als onderdeel van een onderzoek naar de uitstoot van voertuigen.

Renault legt in een persbericht uit dat na de ontdekking van het schandaal bij VW de Franse regering een technische commissie in het leven heeft geroepen. Die moet nagaan of de Franse autobouwers hun wagens hebben uitgerust met sjoemelsoftware zoals bij VW.

Renault zegt in dat statement “volledig mee te werken”. De autobouwer voegt eraan toe geen gebruik te maken van toestellen om emmissietesten te omzeilen en zegt dat het onderzoek naar sjoemelsoftware tot nu toe niets verdachts heeft opgeleverd. “De lopende procedure wijst niet op de aanwezigheid van sjoemelsoftware op de Renault-wagens”, klinkt het in het persbericht. “Dat is goed nieuws voor Renault.”

“Iedereen is verrast”

De invallen vonden volgens de vakbond plaats in het ingenieurscenter van Lardy, het technologisch centrum van Guyancourt, de site van Plessis-Robinson en de zetel in Boulogne-Billancourt.

De vakbond heeft de directie woensdag naar de zaak gevraagd, maar kreeg nog geen antwoord. ‘Iedereen is verrast’, aldus vakbondsman Franck Daoût. Een reactie van de fraudedienst of van Renault is er nog niet.

Beurs

Het aandeel van Renault stortte donderdag plots in na de berichten over de huiszoekingen. Het aandeel ging tot 23 procent lager op de beurs van Parijs. Beleggers dumpen ook andere autobouwers.

Niet alleen Renault krijgt klappen op de beurs, ook Peugeot, Daimler, Volkswagen en BMW noteren dieprode cijfers.

Na het persbericht van Renault werd het verlies gereduceerd tot “maar” 11,5 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees