Digibesitas: wat kan je ertegen doen?

Digibesitas: wat kan je ertegen doen?

Foto: AFP

Experts waarschuwen voor de nieuwe welvaartsziekte Digibesitas. TV, smartphone, laptop, tablet... Het wordt allemaal wat te veel. Maar hoe ontsnappen we er nog aan? Verslavingsexpert doctor Tony van Rooij van iMinds-MICT-Universiteit Gent is in de eerste plaats een groot voorstander van meer voorlichting. Omdat we zelf vaak niet meer beseffen hoeveel uur per dag we digitaal gaan.

Wat is te veel?

We werken met steeds meer schermen naast elkaar en schakelen vlotjes over van de tablet naar de laptop of de smartphone. In plaats van onszelf een beetje te beschermen, besteden we meer en meer tijd aan sociale media en alles wat met internet te maken heeft.

“Ik denk niet dat we een algemene grens kunnen trekken wanneer het te veel is. Wanneer we aan de noodrem moeten trekken. Dat is afhankelijk van individu tot individu en van mediasoort tot mediasoort. Voor sommige beroepen bijvoorbeeld heb je nu eenmaal meer je gsm of computer nodig dan voor andere jobs. En wat voor de ene te veel is, is dat voor de andere misschien niet. Het komt er vooral op aan om je leven in balans te houden en niet boven een bepaald punt te gaan.”

“Sociale media of spelletjes mogen je dagelijkse functioneren niet in de weg staan. Als je tijdens een vergadering permanent op het internet zit of zelfs een spelletje zit te spelen. Dan ben je mogelijk fout bezig. Probleem is dat de meeste mensen niet altijd beseffen dat ze zelf ook een beetje geprogrammeerd zijn door al die apps”, zegt dr. Tony van Rooij van iMinds-MICT-Universiteit Gent.

Wie is het kwetsbaarst?

“Het is opvallend dat mannen kwetsbaarder zijn voor extreem gebruik dan vrouwen. Ook mensen uit lagere sociale klassen zijn gevoeliger voor overmatig gebruik. Als het niet goed gaat, zijn mensen sneller geneigd om ongeremd online te gaan.”

Durf je mails te negeren

Als we oplossingen zoeken, denkt dr. van Rooij in de eerste plaats aan een technische aanpak. “Beslis af en toe voor jezelf om je internet uit te schakelen en verplicht jezelf om geen mails te laten binnenkomen op je smartphone of negeer ze gewoon. Je moet maar eens tellen hoeveel van die berichten die je krijgt echt dringend zijn.”

Is Facebook nodig?

“Uit ons eigen iMinds Digimeter onderzoek blijkt dat een deel van de jongeren hun Facebookaccount al bewust opzeggen. Omdat ze er meer tijd aan besteden dan ze eigenlijk willen. Die tijd willen ze liever met hun vrienden doorbrengen, los van het scherm.“

Leg je gsm in een mandje

“Je moet mensen op café of op restaurant eens goed in het oog houden. Voortdurend zitten ze op hun gsm te kijken of te chatten. Dat kan storend zijn voor anderen. Waarom niet gewoon beslissen om als je met vrienden op stap bent, je enkele uurtjes af te sluiten van de digitale wereld. Door af te spreken dat alle gsm’s bij het begin van de avond in een mandje worden gelegd. Sommigen zullen in het begin vreemd opkijken. Maar je zal merken dat je gerust even zonder kan en dat de mails die je intussen hebben gekregen, ook nadien nog kunnen beantwoord worden.”

Cursussen verantwoord internetten

Tony van Rooij is een grote voorstander van meer voorlichting op school of op het werk.

“Niet alles op het internet is slecht. Er zijn ook veel voordelen aan verbonden. Maar soms zijn mensen er onbewust iets te veel mee bezig. Dat ze te veel op hun computer of smartphone zitten of per ongeluk te veel geld uitgeven in apps. Zowel in Nederland als Vlaanderen bestaan er voorlichtingsinitiatieven die onder meer in scholen worden getoond.”

Leer kinderen er bewust mee omgaan

“Het heeft weinig zin om je kinderen te verbieden om spelletjes te spelen op de X-box of om op Facebook te zitten. Ze moeten mee zijn met hun tijd. Mediagebruik kan verslavend werken, maar ze leren er ook veel door. Probeer als ouder in de eerste plaats te begrijpen waar je kinderen mee bezig zijn. En probeer toch ook de basis onder de knie te krijgen. Om de gevaren van het internet te beseffen, moet je natuurlijk weten hoe het werkt en wat die gevaren precies zijn. Toon daarom een gezond interesse en wijs ze op wat er kan gebeuren”, zegt Tony van Rooij .

Eten voor het scherm

“Maak ook goede afspraken. Natuurlijk mag je kind op de X-box spelen. Maar zeg bijvoorbeeld dat hij een avond in de week voor zijn scherm mag eten. Op voorwaarde dat hij alle andere dagen mee aan tafel zit en dat de spelletjes dan even ver uit de buurt blijven.”

“Computers of smartphones werken soms storend en beïnvloeden ons leven voor een stuk. Maar ze zijn niet meer weg te denken.”

Je hoeft ook niet alles te weten

Vroeger werd wel eens gezegd dat je je computer in de woonkamer moest zetten. Zo kon je als ouder af en toe meekijken waar je kinderen mee bezig waren. “Met de laptops en smartphones is dat moeilijk geworden. Probeer er daarom met je kinderen over te praten. Zonder dat je alles hoeft te weten. Want dat is nu ook weer niet nodig.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees