De Croo: “Maak einde aan monopolie Telenet en Proximus”

De Croo: “Maak einde aan monopolie Telenet en Proximus”

Alexander De Croo. Foto: belga

Minister van Telecom Alexander De Croo is niet gelukkig het met ‘duopolie’ op de internetmarkt. Alleen Telenet en Proximus zijn actief in ons land. Volgens Open VLD is vooral de consument daarvan de dupe: want als één speler de prijs verhoogt, dan volgt de andere meestal snel.

Minister van Telecom Alexander De Croo wil dat het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) meer daadkracht aan de dag legt om de concurrentie op de internetmarkt te bevorderen en de belangen van de consument te verdedigen. De Open VLD’er erkende dat er vijf jaar na het openstellen van de kabel nog steeds geen derde operator is bijgekomen. Als minister kan hij niet tussenkomen op de markt, maar De Croo blikte wel vooruit naar de samenstelling van de nieuwe raad van het BIPT.

De Croo werd donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer aan de tand gevoeld door zijn partijgenoot Vincent Van Quickenborne over het feitelijke “duopolie” van Telenet en Proximus op de internetmarkt. Het Kamerlid verwees daarbij naar prijsstijgingen die één speler doorvoert, om nadien door de andere te worden gevolgd. “Ik geloof niet in complottheorieën, maar het lijkt wel afgesproken spel met één verliezer: de consument die steeds meer moet betalen.”

Gratis veranderen

Voor Van Quickenborne is er nood aan meer spelers op de markt. Mensen moeten over voldoende keuze beschikken én moeten gemakkelijk en gratis van provider kunnen wisselen, luidde het. Maar voor Van Quickenborne treedt regulator BIPT niet doortastend genoeg op. “Vandaag zijn er nog altijd geen nieuwe spelers omdat ze een te hoge vergoeding moeten betalen”.

Minister De Croo deelt de bezorgdheid van zijn partijgenoot. Hij wijst op de taak van het BIPT om de concurrentie op de markt te bevorderen en roept de regulator op korter op de bal te spelen, meer daadkracht te tonen, sneller te werken en vooral beter te waken over de belangen van de consument.

Dat zal ook één van de prioriteiten zijn bij de aanduiding van een nieuwe Raad voor het BIPT. De termijn van de huidige Raad is afgelopen en de procedure voor de selectie van zijn opvolger wordt rond deze tijd gelanceerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees