25-jarige Belg was luitenant van topterrorist Abaaoud

Kamikaze Chakib Akrouh geïdentificeerd op basis van beelden Parijse metro

De zelfmoordterrorist die zichzelf opblies tijdens de politierazzia in het Franse Saint-Denis, is de 25-jarige Belg Chakib Akrouh. Hij was de luitenant van Abdelhamid Abaaoud en nam ook deel aan de aanslagen in Parijs. Hij werd geïdentificeerd op basis van camerabeelden in de Parijse metro. Zijn naam viel wel al tien dagen na de aanslag in Parijs, maar zijn naam werd toen nog niet gelinkt aan de feiten.

Twee maanden na de bloedige inval in het appartement in Saint-Denis hebben de speurders een naam kunnen plakken op de derde aanwezige. Het gaat om de zogenaamde ‘luitenant’ van Abaaoud, die zichzelf heeft opgeblazen tijdens de politieactie. Zijn naam? Chakib Akrouh, alweer een Belg en alweer uit Molenbeek.

Indentificatie duurde twee maanden

"Een analyse van de foto's van de persoon die op 13 november 2015 om 22.14 uur Abdelhamid Abaaoud in de Parijse metro vergezelde na de aanslagen, liet de speurders van de federale gerechtelijke politie toe een verband te leggen met de genaamde Chakib Akrouh", aldus het federale parket. "De vergelijking van het DNA-staal dat op 17 december 2015 afgenomen werd van de moeder van betrokkene, met de DNA-stalen afgenomen op de plaats van de explosies in Saint-Denis bevestigden dat het Chakib Akrouh betrof."

Akrouh is geboren in augustus 1990 in België. Hij had de dubbele nationaliteit, maar woonde in Molenbeek.De man werkte ook voor de gemeente Molenbeek, maar werd er op 27 augustus 2014 ontslagen. 

Hij was geen onbekende voor de Belgische speurders. Het gaat om een Syrië-strijder die begin 2013 naar Syrië is vertrokken. Op 29 juli van vorig jaar werd hij nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep tussen 30 november 2012 en 15 februari 2015. Tijdens datzelfde proces is ook Abdelhamid Abaaoud veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

Akrouh was wel gekend bij de politie, maar zijn genetische profiel werd in geen enkel politiedossier teruggevonden, meldt Le Monde. 

"Naam viel al tien dagen na aanslag"

Toch was de naam van Akrouh tien dagen na de aanslagen in Parijs al gevallen bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus Franse media. Dat gebeurde na het zien van de bewakingsbeelden, maar Akrouh was niet gekend bij de Franse justitie en kwam dan ook in geen enkele DNA-databank voor. 

Derde man

Tijdens de gewelddadige raid in het appartement van Saint-Denis zijn drie personen om het leven gekomen. Al snel werd de identiteit van twee onder hen duidelijk: de topterrorist Abdelhamid Abaaoud - het brein van de aanslagen in Parijs - en zijn nicht, Hasna Aït Boulahcen.

Maar tot nu was het een mysterie wie de derde persoon was. Hij was de enige die zichzelf heeft kunnen opblazen tijdens de politieactie. Nu blijkt dat het gaat om Chakib Akrouh en dat het opnieuw een Belg is.  

Terreurcommando

Chakib Akrouh heeft ook deelgenomen aan de dodelijk aanslagen in Parijs op 13 november. Samen met Abdelhamid Abaaoud en Brahim Abdeslam voerde hij een dodelijke raid uit in de Boulevard Voltaire. De drie terroristen probeerden zo veel mogelijk slachtoffers te maken op de terrassen van cafés en restaurants.

Tijdens die aanslag heeft Brahim Abdeslam zichzelf opgeblazen. Maar de twee andere daders - Abaaoud en Akrouh - konden wel ontkomen. Ze zijn eerst nog gaan kijken naar de politieactie aan de concertzaal Bataclan, waar hun collega-terrroristen dood en vernieling zaaiden.

Vervolgens is het duo vier dagen lang ondergedoken op een onbekende locatie. Uiteindelijk werden ze opgepikt door Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abaaoud. Samen zijn ze naar een appartement in Saint-Denis getrokken. Het plan was om vanuit daaruit een nieuwe aanslag te plegen in de zakenwijk La Défense. Maar dankzij een tip van de Marokkaanse autoriteiten kreeg de Franse politie lucht van die plannen. Dat was de aanleiding voor de politie-inval.

Bewakingsbeelden

Het Franse 'Info M6' wist enkele dagen geleden de hand te leggen op bewakingsbeelden die op die 13e november gefilmd werden in de metro van Parijs. Daarop zien we Abaaoud rondlopen in een metrostation. De man achter hem, onherkenbaar gemaakt, is Akrouh.

Acht van de tien geïdentificeerd

Acht van de tien commandoleden van de aanslagen zijn nu geïdentificeerd. Het betreft Abaaoud, Brahim Abdeslam en Chakib Akrouh in het commando gericht tegen de terrassen. Omar Mostefaï, Samy Amimour en Foued Mohamed-Aggad voor de actie in concertzaal Le Bataclan. En Bilal Hadfi aan het Stade de France. Salah Abdeslam, die ervan verdacht wordt minstens het commando kamikazes met de wagen naar het Stade de France te hebben gebracht, wordt nog steeds opgespoord. 

De twee andere kamikazes aan het Stade de France zijn op 3 oktober Europa binnengekomen via het Griekse eiland Leros temidden een groep vluchtelingen. Zij droegen valse Syrische paspoorten op naam van Ahmad Al-Mohammad en Mohammad Al-Mahmod. Hun echte identiteit is nog steeds niet bekend.

Corrigeer

MEER NIEUWS