Fit & Gezond

Waarom af en toe vasten gezond zou zijn

Waarom af en toe vasten gezond zou zijn

Foto: Shutterstock

Vasten wordt in onze regionen vooral geassocieerd met religie. Zo hebben bijvoorbeeld de katholieken de vastentijd en de moslims de ramadan. Hoewel die periodes synoniem staan voor een tijd van bezinning, heeft het vasten volgens onderzoekster Sarah Ervinda ook een positieve invloed op het lichaam. Het zorgt er onder andere voor dat je minder kans loopt op diabetes en hart- en vaatziekten.

Uit een studie in 2013 die door onderzoekers van de Universiteit van Florida werd uitgevoerd, blijkt dat intermitterend vasten de levensverwachting van de mens kan verlengen. Met intermitterend vasten wordt bedoeld dat je periodes wel en niet gaat eten. Er bestaat een populaire methode van Martin Berkhan waarbij je dagelijks 16 uur niets eet en 8 uur wel. Maar je kunt het vasten ook verspreiden over de dagen van de week. Welke methode je ook toepast, volgens Sarah Ervinda, die een stuk publiceerde op Scientas.nl, heeft het vasten sowieso een goede invloed op het lichaam.

De onderzoekster, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, heeft allerlei studies samengebracht om te concluderen dat een vastenperiode ervoor zorgt dat het lichaam gereset wordt. De giftige stoffen worden uit ons systeem verwijderd en beschadigd weefsel wordt vernieuwd. Bij dat resetten wordt vet verbrand in plaats van suiker, waardoor het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten afneemt. 

Maar dat is niet het enige, uit een recent onderzoek blijkt ook dat vasten stamcellen kan regenereren. Twee tot vier dagen vasten zou er al voor zorgen dat ons lichaam zijn immuunsysteem vernieuwt waarbij oude immuuncellen door het vasten afsterven en nieuwe stamcellen geproduceerd worden. En alsof dat nog niet genoeg is, zou vasten ook een goede invloed hebben op de hersenen. Twee dagen per week van onthouding zou ook het risico op Parkinson en de ziekte van Alzheimer verlagen. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees