Minister Crevits vindt overgangsexperiment van Maasmechelse scholen positieve zaak

© Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het initiatief van GO! -scholen in Maasmechelen waarbij leerkrachten van het middelbaar onderwijs gaan les geven in de basisschool en kinderen van de basisschool les volgen in de middenschool, een positieve zaak. “Het sluit aan bij de plannen om het secundair onderwijs te moderniseren”, aldus de minister in een reactie aan het nieuwsagentschap Belga.

Het Belang van Limburg had vrijdag over het lokale experiment in het Maasland bericht. Bedoeling ervan is de overgang tussen basisonderwijs en middelbaar onderwijs vlotter en gemakkelijker te maken.

“Bij de moderniseringsplannen in het Vlaams onderwijs zal er ook aandacht gaan naar een betere aansluiting van het basis- naar het secundair onderwijs, naar een betere aansluiting van de leerdoelen van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs”, aldus de minister. “Met ook meer aandacht voor differentiatie, het werken in groepen op basis van de noden van de leerlingen.”

“Het gebeurt al vaker dat leraren secundair onderwijs in de lagere school les geven, bijvoorbeeld voor techniek”, zegt Crevits. “Het staat scholen ook vrij om eigen organisatievormen te ontwikkelen, als dit met de vrijwillige medewerking van de leerkrachten gebeurt en als de infrastructuur dit ook mogelijk maakt. Ondertussen bereiden we de modernisering van het secundair onderwijs voor.”

Minister Crevits hoopt op dat vlak de volgende maanden belangrijke knopen te kunnen doorhakken.

GO!: "We volgen het van nabij op

"We volgen het project van de Maasmechelse middenschool en de basisscholen van nabij op, zowel op plaatselijk vlak, als via de pedagogische begeleiding in Brussel", zegt Sarina Simenon, woordvoerster van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs GO!.

Het Belang van Limburg berichtte vrijdag over het initiatief waarbij middelbare leerkrachten onder meer les gaan geven in de Maasmechelse basisscholen om zo de overgang van lager naar secundair onderwijs te vergemakkelijken. "We vinden het belangrijk en waardevol als leerkrachten uit het middelbaar in de basisscholen gaan lesgeven", zegt Sarina Simenon.

"Zo leren de scholieren van het basisonderwijs bijvoorbeeld dat er meerdere leerkrachten aan het werk zijn in het middelbaar. Er zijn nog enkele plaatsen in Vlaanderen waar een gelijkaardig experiment loopt en we volgen dat met belangstelling op. De overgang van het lagere onderwijsniveau naar het middelbare moet vlot en naadloos kunnen verlopen."

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio