90 proefpersonen namen deel aan foutgelopen medisch experiment

90 proefpersonen namen deel aan foutgelopen medisch experiment

Het CHU-ziekenhuis in Rennes waar de proefpersonen opgenomen werden. Foto: AFP

Een medisch experiment in de Franse stad Rennes is dramatisch afgelopen. Een laboratorium heeft een proefmedicijn toegediend aan 90 vrijwilligers. Vijf onder hen zijn in een "zeer ernstige toestand", één vrijwilliger is vrijdagochtend hersendood verklaard. Het experiment is onmiddellijk stopgezet en het parket is een onderzoek gestart.

Donderdag hebben verschillende patiënten zich gemeld in het universitaire ziekenhuis van Rennes. Ze maakten deel uit van dezelfde testgroep in een medisch experiment dat al sinds vorige zomer liep. In totaal 90 proefpersonen kregen daarbij een medicijn oraal toegediend, telkens in verschillende dosissen.

De zes proefpersonen die nu gehospitaliseerd zijn, maakten deel uit van dezelfde testgroep. Ze kregen hun proefmedicijn toegediend op 7 januari en de dosis van het middel was hoger dan die van eerdere proefpersonen. Op 10 januari zijn de eerste symptonen opgedoken bij één proefpersoon. Kort daarna zijn ook de vijf anderen opgenomen in het ziekenhuis. 

Blijvende handicap

"De zes personen zijn allemaal mannen tussen de 28 en 49 jaar", zegt Marisol Touraine, de Franse minister van Volksgezondheid. "Vijf onder hen zijn in een zeer ernstige toestand. Eén persoon is hersendood."

Volgens een dokter die werkt in het hospitaal van Rennes wordt gevreesd dat vier van de patiënten een blijvende handicap zal overhouden aan het experiment.

De minister van Volksgezondheid ontkracht eerdere mediaberichten dat het zou gaan om een middel op basis van cannabis. "Het medicijn bevat geen cannabis", zei minister Touraine tijdens de persconferentie in Rennes. Volgens de Franse krant Le Monde was het proefmedicijn bedoeld om stemmingswisselingen tegen te gaan bij Parkinson-patiënten. 

Het medisch experiment is onmiddellijk stopgezet en alle proefpersonen worden verwittigd. Ook het gerecht heeft intussen een onderzoek geopend. 

Goede reputatie

De minister benadrukt dat geen enkele commercieel geneesmiddel betrokken is bij deze affaire. "Eerst zijn proeven uitgevoerd bij verschillende diersoorten. Pas daarna zijn ze aan de mens toegediend." Het ging om de eerste fase van een klinische studie. Dat betekent dat alle proefpersonen gezond waren toen ze aan het experiment begonnen.

Het medische experiment werd uitgevoerd door Biotrial, een erkend privé-laboratorium. Het bedrijf is in 2014 nog twee keer geïnspecteerd en telkens kreeg het lab een goed rapport. Volgens de minister van Volksgezondheid gaat het om een "laboratorium met een goede reputatie." De andere experimenten van het bedrijf zijn tot nader orde niet geschrapt.  

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat weten dat het om een nationale, Franse studie ging en dat er geen Belgen bij betrokken waren. 

Corrigeer

MEER NIEUWS