Minstens 14 buitenlanders onder de 29 slachtoffers van aanval op luxehotel in Burkina Faso

Minstens 14 van de 29 doden van de terreuraanslag in het Burkinese Ouagadougou zijn buitenlanders. Volgens de Burkinese minister van Binnenlandse Zaken, Simon Compaoré, gaat het om 8 Burkinezen, 4 Canadezen, 3 Oekraïners, 2 Fransen, 2 Portugezen, 2 Zwitsers en een Nederlander. Zeven lichamen werden nog niet geïdentificeerd, luidt het verder.

De Burkinese procureur Maïza Sereme heeft het daarentegen over 4 Canadezen, 2 Oekraïners, een persoon met de Frans-Oekraïnse nationaliteit, 2 Fransen, 2 Zwitsers, een Portugees, een Nederlander, een Amerikaan en een Libiër. Alles bij elkaar opgeteld 15 buitenlanders, plus 7 Burkinezen. De 7 nog niet geïdentificeerde slachtoffers zijn 3 blanken en 4 zwarten, aldus nog de procureur.

Daarnaast werden ook drie jihadisten gedood, aldus Compaoré. Hoeveel jihadisten precies aan de aanval hebben deelgenomen, is nog niet duidelijk. Volgens getuigen waren de drie mannelijke jihadi's zeer jong, aldus minister Simon Compaoré.

De aanslag werd opgeëist door Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk al-Qaida. De terroristen hadden het gemunt op een hotel dat vaak aangedaan wordt door buitenlanders. Het merendeel van de slachtoffers zijn dan ook blanken, zo geven de officiële bronnen aan.. 

Internationale reacties

Eerder had de Canadese premier Justin Trudeau gezegd dat 6 Canadezen zijn omgekomen, maar het is mogelijk dat enkele van die zes mensen bij de nog niet-geïdentificeerde personen horen of over een dubbele nationaliteit beschikken.  "In de naam van alle Canadezen bieden we onze diepste medeleven aan de families, vrienden en collega's van alle mensen die gedood werden en een we wensen de mensen die gewond raakten een spoedig herstel toe", aldus Trudeau. "We zijn diepbedroefd door deze harteloze gewelddaden op onschuldige burgers." De premier meldde ook dat Canada zijn hulp heeft aangeboden aan de Burkinese autoriteiten bij hun onderzoek naar "deze vreselijke misdaad".

En de Amerikaanse overheid maakt bekend dat ook een Amerikaan gedood werd. "We bieden ons medeleven aan aan de familie van Michael James Riddering, een Amerikaans burger die gedood werd", zegt woordvoerder John Kirby. Riddering was een vrijwilliger bij de christelijke organisatie Sheltering Wings, die vlak bij Ouagadougou woonde. Hij werd gedood in het café-restaurant Cappuccino.

"Geen Belgische slachtoffers"

Onder de slachtoffers ook een 67-jarige Nederlander, die als vrijwilliger in Burkina Faso werkte. Dit meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdagavond. De woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zaterdag eveneens dat twee personen met de Franse nationaliteit bij de aanslag zijn omgekomen, een derde Franse persoon raakte gewond. Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt ook twee Zwitserse dodelijke slachtoffers.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt voorlopig niet over aanwijzingen dat er bij de aanslagen in het Burkinese Ouagadougou Belgen betrokken zijn, "niet onder de gewonden en niet onder de doden". Dat meldde woordvoerder Michael Mareel van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken zaterdagnamiddag. 

126 gijzelaars bevrijd

De aanval was gericht tegen het luxehotel Splendid Hotel en de ertegenover gelegen cafetaria Cappuccino. Deze plekken zijn gelegen in het centrum van de stad en zijn populair bij expats en toeristen. Zaterdagochtend bestormden Burkinese veiligheidstroepen in samenwerking met een dertigkoppig Frans eliteteam het hotel en werden drie van de vier aanvallers gedood. De laatste verschanste zich in het nabijgelegen Yibis Hotel en zou kort daarop eveneens uitgeschakeld zijn door de veiligheidstroepen.

Lange tijd bleef de situatie in en rond het hotel onduidelijk. Er was sprake van een gijzeling en mogelijk slachtoffers. Tot rond 3 uur Belgische tijd de veiligheidstroepen, bijgestaan door Franse en Amerikaanse troepen die in het land aanwezig zijn, tot actie overgingen. Ze bestormden het hotel en slaagden er in eerste instantie in om 63 mensen te bevrijden uit het hotel. Dertig van de bevrijde gijzelaars waren ongedeerd, 33 anderen werden met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rond 9.30 uur meldde het ministerie van Binnenlandse zaken van Burkina Faso dat de bestorming achter de rug is. 126 gijzelaars zijn bevrijd, drie aanvallers gedood, zegt de Burkinese minister Simon Compaoré. Volgens Compaoré zouden de aanvallers een arabier en twee zwarten zijn. Een vierde aanvaller zou gedood zijn in het naburige hotel Yibi. Daar zou hij zich na de inval in hotel Splendid verschanst hebben. 

Australisch koppel ontvoerd

Net toen de overheid het einde van de actie in Ouagadougou aankondigde, kwam een nieuw bericht binnen. In het noorden van het land werd een Australisch koppel, een dokter en zijn vrouw, ontvoerd. Voordien had het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gecommuniceerd dat het om twee Oostenrijkers ging. Of de ontvoering gelinkt is aan de aanvallen in de hoofdstad, is nog onduidelijk. Wel zou er eveneens een tak van een jihadistische beweging achter de ontvoering zitten.

De terreur komt zeer ongelegen voor Burkina Faso, dat net een periode van transitie wist te bezegelen met een nieuw democratisch bewind. Burkina Faso werd 27 jaar lang geregeerd door dictator Blaise Compaoré, die in oktober 2014 moest vluchten na een volksopstand. In september 2015 werd een mislukte coup gepleegd tegen het transitieregime van Michel Kafando. In november werd Roch Marc Christian Kaboré op democratische wijze tot president verkozen. 

In de hoofdstad heerst verslagenheid en ongeloof. Burkina Faso kent geen noemenswaardige etnische spanningen. Het is voor de Burkinezen dan ook meer dan duidelijk dat de aanval van buitenaf gecoördineerd werd, meer dan waarschijnlijk in buurland Mali. Vanaf zondag gaat een nationale rouw van 72 uur in, als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanval op het hotel en restaurant in het centrum van de hoofdstad. 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees