Huisvuilzakken van 45 liter zijn maar 30 liter groot

Huisvuilzakken van 45 liter zijn maar 30 liter groot

themabeeld Foto: photo news

Aalst / Affligem / Denderleeuw / Erpe-Mere / Galmaarden / Geraardsbergen / Haaltert / Herzele / Kluisbergen / Lede / Liedekerke / Ninove / Oosterzele / Sint-Lievens-Houtem -

De afvalintercommunale Ilva, een samenwerkingsverband tussen vijftien steden en gemeenten rond het Aalsterse, haalt haar 45-literhuisvuilzakken uit de rekken. De zakken zijn maar 30 liter groot, ontdekte Test-Aankoop. Bovendien voldoen de zakken niet aan de Europese kwaliteitseisen, meldt de afvalintercommunale.

De beslissing is een rechtstreeks gevolg van een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van huisvuilzakken dat Test-Aankoop uitvoerde. De consumentenorganisatie bracht de afvalintercommunales al op de hoogte van de resultaten, maar zal pas in april de conclusies van het onderzoek wereldkundig maken.

Voor Ilva zijn de resultaten alvast opmerkelijk. “Vooreerst blijkt de kwaliteit van de zakken niet altijd te voldoen aan de Europees opgelegde normen”, zegt woordvoerster Tina Verraes (Ilva). “Hoewel er over de kleine zakken nooit klachten zijn geuit door de gebruikers, blijken de zakken bij de laboratoriumtest niet aan die normen te voldoen. Daarnaast is er een probleem met het volume van de zakken. De zakken die besteld zijn als 45-literzakken blijken in realiteit slechts 30 liter te kunnen bevatten. Slechts door het onderzoek van Test-Aankoop is Ilva hiervan op de hoogte gebracht.”

Maatregelen

Ilva, dat afval ophaalt in Aalst, Affligem, Denderleeuw, Erpe-Mere, Galmaarden, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Liedekerke, Ninove, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem, nam vrijdagnamiddag een reeks maatregelen. De te kleine zakken worden onmiddellijk uit de rekken genomen.

Bewoners kunnen hun kleine zakken opnieuw inleveren bij Ilva en krijgen de kostprijs terugbetaald. Maar wie dat wil, mag de oude zakken blijven gebruiken. Ilva belooft dat het de zakken in de toekomst aan grondige controles zal onderwerpen en ze slechts zal verspreiden als ze aan alle normen voldoen.

Bovendien wil Ilva in de toekomst kleine zakken aanbieden die echt maar 30 liter groot zijn. “Dit formaat blijkt voor kleinere huishoudens met weinig afval veel handiger dan de grote zakken van 60 liter”, schrijft de intercommunale in een persbericht op haar website. Die nieuwe zakken zouden dan 1 euro per stuk kosten. “Vanaf 22 februari 2016 zullen ze in de winkelrekken liggen, nadat uit onderzoek gebleken is dat zij aan alle normen voldoen.”

Tot slot zeg Ilva nog dat ze de producent van de foute zakken verantwoording heeft gevraagd en in gebreke heeft gesteld. De intercommunale zegt verdere juridische stappen te overwegen.

Grote zakken leveren geen problemen op

In het persbericht op haar website benadrukt de intercommunale dat de grote huisvuilzakken van 60 liter ook getest werden. “Zowel het volume als de valtest leveren hier geen problemen op.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees