Eerste sneeuwdag werd door veel kinderen vrije dag

Leuven / Tienen / Landen -

Verschillende leerlingen en leerkrachten raakten vrijdagochtend niet tijdig op school door het plotse winterweer. Sommige scholen moesten zelfs de lessen aflassen.

“Wij konden gewoon geen les geven”, klinkt het in de basisschool van Boven-Lo. “Er zijn te veel leerlingen niet op school geraakt. Als we nu les hadden geven, zouden te veel leerlingen achterstand oplopen hebben.” En dus mochten de leerlingen van de basisschool in Boven-Lo een hele dag plezier maken. Omdat er bij de eerste bel ook nog te weinig leerkrachten aanwezig waren, keken de leerlingen per graad een film. “Tegen 9.30 uur kwamen er druppelsgewijs nog wat leerkrachten binnen en konden we iedereen naar hun eigen klas laten gaan. Daar werden de kinderen de rest van de dag opgevangen. Maar als de ouders hen wilden komen halen, mocht dat.”

Boven-Lo is niet de enige school waar de leerlingen geen les hadden. Verschillende middelbare scholen in Leuven, Tienen en Landen schrapten het eerste lesuur. De leerlingen die er al waren, werden opgevangen door de docenten. Maar les kregen ze niet. In Middenschool T'Hak in Landen werden alle lessen in de namiddag geschrapt, en ook Provinciale School De Wijnpers in Leuven besliste om vroeger te stoppen. “We waren te bezorgd over het veilig thuisraken van onze leerlingen”, zegt directeur Lut Lambert. “Zeker leerlingen die bijvoorbeeld van Aarschot of Tienen kwamen, hadden 's ochtends tot twee uur langer dan normaal nodig om op school te raken. We wilden hen daarom de kans geven om vroeger te vertrekken dan gewoonlijk, zodat ze voor de avondspits waren.”

De leerlingen vonden het alleszins niet erg dat de lessen vroeger gedaan waren. “Ze kwamen me al bedanken”, zegt Lambert lachend. “Ik hoop vooral dat ze veilig en vlot thuis zijn geraakt. Sowieso hebben we opvang voorzien tot alle kinderen opgehaald waren.”

Corrigeer

MEER NIEUWS