Invaller Karelis bezorgt Racing Genk met droomdebuut drie gouden punten

Racing Genk heeft 2016 ingezet met een cruciale en spectaculaire 2-1-zege tegen Play-off 1-concurrent Zulte Waregem. De Limburgers speelden een uur met tien man, maar invaller Karelis bezorgde bij zijn debuut in de Jupiler Pro League Genk drie gouden punten met een acrobatische goal in de slotminuten. In de strijd om Play-off 1 doet Racing Genk een uitstekende zaak. De Limburgers springen voorlopig over Charleroi naar de zesde plaats en naderen tot op twee punten van de vijfde plaats van Zulte Waregem.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De eerste match van de Jupiler Pro League in 2016 leverde het debuut van vier spelers op. Bij Racing Genk mocht de Oekraïner Ruslan Malinovsky in de basis op het middenveld starten en viel de Griekse spits Karelis in de slotfase in. Essevee-coach gooide nieuwkomers Marko Poletanovic (middenvelder) en Henrik Dalsgaard (rechtsback) voor de leeuwen (bekijk de opstellingen en wissels hier ).

Door het winterweer van de afgelopen dagen lag het veld in de Cristal Arena er niet geweldig bij, maar dat belette de twee teams niet om er een zinderende eerste helft met uitstekend voetbal van te maken. Racing Genk leek de winterstop het best te hebben verteerd en ging bijzonder gretig van start. De mannen van Maes versierden in het openingskwartier drie goede kansen. Na twaalf minuten belandde een knappe Genkse aanval via een volley van Pozuelo op de paal. Even later verstuurde de lichtvoetige Spanjaard vanop de eigen helft een geweldige pass richting Neeskens Kebano. De aanvaller stuitte oog in oog met Bossut op de Zulte-doelman, maar Ndidi was goed gevolgd en tikte de verdiende 1-0 binnen. Malinkovsky (met het hoofd) en Bailey (intikker met de voet) vergaten er vervolgens 2-0 van te maken.

Zulte Waregem staat plots op

En plots nam Zulte Waregem het commando over. Bizot voorkwam eerst nog de gelijkmaker na een mooie poging van De Ridder, maar de volgende aanval was het wel raak. De Ridder trof de kruising, waarna Verboom de bal opnieuw voor doel bracht. Lepoint stond op de juiste plaats om de 1-1 in de hoek te deviëren. Voor Lepoint was het al zijn achtste goal van het seizoen. Tot overmaat van ramp voor Racing Genk liet Derrick Tshimanga drie minuten later zijn ploegmakkers in de steek toen hij domweg zijn tweede gele kaart pakte na een stevige fout op De Ridder. Genk met tien man en Maes slachtofferde Leon Baily voor defensieve kracht Hamalainen. Vlak voor de pauze hadden beide ploegen nog een doelpunt aan de voet. Kaya trapte voor Essevee op de paal, aan de overkant hield Bossut Buffel van een doelpunt. Zo bleef het 1-1 bij de rust na een spectaculaire eerste helft met maar liefst 18 doelpogingen.

Invaller Karelis wordt de held van Racing Genk

En ook na de rust mochten de moedige supporters in de Cristal Arena niet klagen over de strijdlust van de thuisploeg. Met tien tegen elf koos Genk niet voor het behoud van het punt, maar ging het toch op zoek naar de broodnodige drie punten. Toch was Zulte Waregem het meest gevaarlijk. Vooral Onur Kaya dwong Genk-keeper Bizot een aantal keer tot een redding. Die stond echter pal.

Peter Maes besloot een kwartier voor het einde om zijn nieuwe Griekse aanvaller Nikos Karelis in de strijd te brengen. Een gok die geweldig uitdraaide. Want de dure nieuwkomer bracht vanaf de eerste seconde dat hij op het veld stond de bezoekende verdediging aan het twijfelen. Uiteindelijk had hij aan amper 12 minuten in de Jupiler Pro League genoeg om zijn eerste goal in ons land te scoren. Karelis nam een voorzet van Buffel perfect achterwaarts op de volley en maakte zo bij zijn debuut al hét doelpunt van de speeldag. Zulte Waregem had geen slotoffensief meer in huis en droop erg ontgoocheld af.

In de strijd om Play-off 1 doet Racing Genk een uitstekende zaak. De Limburgers springen voorlopig over Charleroi naar de zesde plaats en naderen tot op twee punten van de vijfde plaats van Zulte Waregem.

Hoogtepunten

05’ Malinovsky laat zich ook even zien. Hij stuurt Bailey knap weg op links. Diens voorzet wordt ontzet door Sami, maar belandt in de voeten van Tshimanga. Die trapt meteen op doel, maar Bossut gaat goed plat.

12’ Genk staat ei zo na op voorsprong. Kebano geeft perfect mee met Walsh op rechts. Die zet ineens voor. Pozuelo neemt de bal in één tijd op de slof, maar knalt op de paal. Via Bossut gaat de bal in hoekschop.

14’ Tshimanga schoffelt Buyl onderuit en krijgt de eerste kaart van de wedstrijd onder de neus geschoven. De linksachter is daardoor geschorst voor volgende week.

16’ Genk klimt op het kwartier op voorsprong. Na een onderschepte vrije trap van Zulte Waregem kan Genk counteren. Pozuelo stuurt Kebano diep met een heerlijke pass. Die vindt Bossut op zijn weg, maar Ndidi is goed gevolgd en faalt niet: 1-0.

27’ Zulte Waregem heeft het niet onder de markt tegen een fris voetballend Genk. Malinovsky vindt met een kattenpoot Kebano. Die legt af op de inlopende Bailey, maar via een verdedigend been gaat de bal net naast. De daaropvolgende hoekschop levert niets op.

32’ Lepoint zet op rechts mee de actie op. Via Buyl komt de bal bij De Ridder, die de lat treft. Leye pikt de afvallende bal op en geeft hem aan de opkomende Verboom. Die vindt Lepoint met de voorzet. De middenvelder devieert de bal mooi in doel: 1-1.

35’ Op enkele minuten ziet Genk de situatie helemaal omkeren. Na de gelijkmaker ontsnapt het nog wel aan de 1-2, maar het moet na 35 minuten wel met 10 verder. Tshimanga gaat door op De Ridder en krijgt een tweede gele kaart.

44’ Daar zijn de bezoekers opnieuw. Buyl dolt met Hamalainen en legt achter. Leye laat de bal lopen en Kaya kan afwerken, maar schuift de bal tegen de paal.

45’ Genk kan eindelijk nog eens dreigen. Malinovsky zet centraal een één-twee op met Pozuelo en vindt nadien de vrijstaande Buffel. Die haalt hard uit met links maar Bossut heeft een prima save in huis.

62’ Het is opnieuw Kaya die kan uithalen vanop de rand van de zestien, maar Bizot staat goed op te letten en duwt in hoekschop.

76' De Cristal Arena krijgt een kwartier voor tijd zijn nieuwste spits te zien. Karelis komt de moegestreden Pozuelo vervangen en krijgt een  luid applaus van de fans. 

79' Daar is Karelis al opnieuw. Hij wil Kebano voor de goal zetten, maar Bossut komt perfect uit en is eerst op de bal.

88' De Cristal Arena ontploft! De Griekse aanwinst Karelis maakt zich meteen onsterfelijk. Buffel zet vanop rechts voor en de Griek pakt de bal - met een man in de rug - in één tijd heerlijk op de slof. Knap doelpunt van de invaller, die Genk zo naar de overwinning lijkt te trappen: 2-1!

Herbeleef de match hier fase per fase.

Corrigeer