ISIS doodt 135 mensen en ontvoert 400 anderen in Syrië

ISIS doodt 135 mensen en ontvoert 400 anderen in Syrië

Militanten van ISIS op een wegblokkade in Syrië. in de stad Deir ez-Zor zou ISIS 400 burgers ontvoerd hebben. Foto: Reporters / Abaca

De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat zou in de oostelijke Syrische stad Deir ez-Zor minstens 400 burgers ontvoerd hebben bij de zware gevechten met de regeringstroepen. Dat claimde zondag het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een vanuit Groot-Brittannië werkende website die bericht over het Syrische conflict.

Het observatorium, dat zich baseert op een eigen netwerk van informanten, meldde zaterdag reeds dat 85 burgers en 50 soldaten en regimegetrouwe militieleden om het leven kwamen bij een aanval op de voorstad al-Baghaliyeh en andere wijken nabij Deir ez-Zor, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Slaaf gemaakt

Zondag voegde het observatorium eraan toe dat daarbij ook zowat 400 burgers, allen soennieten, ontvoerd werden. Het zou gaan om vrouwen, kinderen en families, maar ook pro-regeringsstrijders. Zij zouden naar ISIS-gebied overgebracht zijn. De organisatie vreest dat ze geëxecuteerd of tot slaaf gemaakt worden onder het voorwendsel dat ze loyaal zijn aan het regime van president Bashar al-Assad in Damascus.

Het nieuwsagentschap van Assads regime, SANA, rapporteerde de dood van minstens 300 burgers in al-Baghaliyeh.

In handen van regring

Deir ez-Zor is de enige plek in het oosten van het land waar de Syrische vlag nog wappert. Delen van de stad en omgeving, inclusief militaire luchthaven, zijn nog in handen van regeringssoldaten. ISIS zou nu 60 procent van de agglomeratie in handen hebben.

Indien de dodentol van 135 bevestigd zou worden, zou het om een van de hoogste slachtofferaantallen zijn op één dag sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië bijna vijf jaar geleden.

Elders in het land verliest ISIS dan weer terrein. Het leger rukt bijvoorbeeld op in het noorden van de provincie Aleppo.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees