Nu al contractproblemen voor Sagan

Nu al contractproblemen voor Sagan

Foto: Photonews

Peter Sagan begint vandaag in de pampa's zijn seizoen als wereldkampioen. Volkomen stressloos. Hoewel. Door het afhaken van sponsor Oleg Tinkov einde 2016 zit hij misschien met een waardeloos contract voor volgend seizoen en is de jacht op de Slowaak ineens weer open.

Uniek: dat is de situatie waarin de wereldkampioen van Richmond zich bevindt. Het had een rustig jaar moeten worden want op papier heeft hij een contract met Tinkoff Sports dat ook 2017 overlapt. Alleen was er vorige maand de mededeling van geldschieter Oleg Tinkov dat hij op 31 december 2016 geen roebels meer pompt in deze sport.

Voor 22 van de 27 renners is dat geen probleem. Contador & co zijn einde contract. Alleen de wereldkampioen, diens broer Juraj en Rafal Majka zitten in de tang. De neoprofs Erik Baska en Michael Gogl tekenden volgens de UCI-regels een verbintenis voor twee jaar, maar die vervalt als de ploeg ermee stopt.

Geen ramp voor Sagan, wel vervelend. “Peter maakt er zich nog niet druk over'’, zegt diens makelaar Giovanni Lombardi. ‘'Prettig is anders, maar hij moet de feiten ondergaan. Er valt ook nergens verhaal te halen want zijn contract loopt. Hij respecteert dat tot de allerlaatste dag.'’

Daar nijpt het schoentje. Indien de financiële constructie achter het team Tinkoff Sports in augustus een aanvraag doet voor een nieuwe Worldtourlicentie, dan heeft de ploegmanager nog tot oktober de tijd om een nieuwe sponsor te zoeken. Lukt dat, dan is er geen vuiltje aan de lucht. In het andere geval blijft een lege doos over. Dan zit Sagan in dezelfde situatie als Thomas De Gendt destijds bij Vacansoleil die ook nog een lucratief contract had na zijn derde plaats in de Giro maar uiteindelijk onderdak moest zoeken bij Omega Pharma-Quick Step. Sagan is een ander geval natuurlijk. Wie voldoende miljoenen opzij heeft, kan dan beginnen jagen. Het maakt wel dat de wereldkampioen straks méér aan het hoofd heeft dan wedstrijden te winnen. In Argentinië willen ze dat het deze week al prijs is voor Sagan, maar dat deed hij met een kwinkslag af. ‘'Ik mag hopen dat ik nog niet de topvorm heb die ik voor de aprilklassiekers plan.'’

Corrigeer