Van Damme levert zelfs in om bij sterrenploeg LA Galaxy te gaan spelen

Van Damme levert zelfs in om bij sterrenploeg LA Galaxy te gaan spelen

Foto: BELGA

Na een dikke maand onderhandelen, bereikte Jelle Van Damme (32) een akkoord met LA Galaxy: hij verhuist voor twee jaar naar de Amerikaanse westkust.

De clubs moeten nog wel akkoord geraken maar dat is een formaliteit. Want Standard is blij dat het één van de zwaarste lonen in de groep kan saneren en laat Van Damme wellicht zelfs transfervrij vertrekken.

“Twee dagen geleden heeft Jelle mij gezegd dat hij een persoonlijk akkoord had bereikt met LA Galaxy”, aldus trainer Yannick Ferrera. “De Amerikanen vroegen om hem vandaag niet meer op te stellen. Jelle drong er wel op aan om mee op afzondering te gaan en bij de groep te blijven. Die wens hebben we ingewilligd, tenslotte was hij de kapitein. En we hebben vandaag gewonnen voor Jelle.”

De Amerikaanse krant LATimes meent te weten dat LA Galaxy op het punt staat om ook de Nederlander Nigel de Jong (AC Milan) en de Brit Ashley Cole (AS Roma) in te lijven. Opmerkelijk, want Cole is een linksback, net als Van Damme. Maar nog volgens dezelfde bron zou Van Damme eerder centraal achterin worden uitgespeeld. Ter vervanging van Omar Gonzalez die naar Mexico verkast. Van Damme speelde bij Standard al op die positie, maar zijn voorkeur gaat ontegensprekelijk uit naar de flank omdat hij graag en met succes meeschuift. De Major League Soccer hanteert een salarisplafond (tussen de 350.000 en de 400.000 euro) voor alle spelers, op drie na. Hoeveel Van Damme precies gaat verdienen is niet duidelijk, maar dat hij zal moeten inleveren, staat vast.

Van Damme was gisteren dus aanwezig op Lokeren - trouwens zijn geboorteplek - maar onthield zich van commentaar. Later op de avond nam hij via Instagram wel afscheid van de supporters: "I love you all and I miss you all. You are the best. Merci pour tous (sic).” En de ploegmaats kregen champagne in de kleedkamer. Verwacht wordt dat Van Damme zich spoorslags richting Amerika rept, want vrijdag vertrekt LA Galaxy op trainingskamp.

Corrigeer