Buitenaards leven: bloem bloeit in de ruimte

Buitenaards leven: bloem bloeit in de ruimte

Foto: twitter

“Jawel, er is buitenaards leven.” Dat tweette astronaut Scott Kelly vanuit het International Space Station (ISS) bij een foto van de allereerste bloem die in de ruimte gegroeid was.

De allereerste ‘ruimtebloem’ is een oranjekleurige zinnia die tot bloei kwam in de Veggie, een draagbaar kweeksysteem, waarmee vorig jaar ook al een krop sla gekweekt werd in het ISS.

 

 

Het was niet om haar schoonheid dat de wetenschappers voor de zinnia kozen, maar om beter te begrijpen hoe planten bloeien of groeien in gewichtloosheid. “De zinnia verschilt heel erg van sla”, aldus projectleider Trent Smith. “De bloem is veel gevoeliger aan omgevingsfactoren en lichteigenschappen. Het is veel moeilijker om een zinnia in de ruimte te laten bloeien omdat de bloem een groeiperiode van 60 tot 80 dagen heeft.”

De eerste pogingen mislukten nog - vorige maand tweette Kelly nog foto’s van verschrompelde bloemen - maar de astronauten bleven proberen. Met succes. “Dit is een stap in de goede richting”, aldus Smith. “Dit zal ons bijvoorbeeld in staat stellen om ook tomatenplanten te kweken in de ruimte.”

Astronaut Kelly was duidelijk trots op de primeur:

 

 

 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S