OVERZICHT. Het rapport van de Vlaamse burgemeesters

OVERZICHT. Het rapport van de Vlaamse burgemeesters

Foto: google, nb

De SP.A-burgemeesters zijn niet goed bezig. Dat is een van de meest opmerkelijke conclusies uit het Gemeenterapport van Het Nieuwsblad, dat meer dan 65.000 Vlamingen bevroeg over hoe tevreden ze zijn over hun burgemeester en gemeentebestuur.

Vooral de socialistische burgemeesters gooien geen hoge ogen in het Gemeenterapport. In Brugge (Renaat Landuyt) en in Hasselt (Hilde Claes) zijn ze zelfs gebuisd, in Oostende haalt Johan Vande Lanotte net de helft. En ook in Leuven is het met de hakken over de sloot. Louis Tobback raakt er niet verder dan 5,4 op 10. Termont redt de eer in Gent, met 6,8 op 10.

Open VLD scoort (gemiddeld) het best

Met een score van 6,2 op 10 leveren de liberalen gemiddeld de beste burgemeesters. Zowel in de centrumsteden, als in de kleinere gemeenten heeft de partij bovendien een aantal hoogvliegers. Burgemeester Bart Somers is in Mechelen intussen even ­populair als SP.A-burgemeester ­Daniël Termont in Gent. Vincent Van Quickenborne vervolledigt als burgemeester van Kortrijk de top drie van populairste burgemeesters in de centrumsteden. Toch één smet op het blazoen van de liberalen: fractieleider ­Patrick Dewael haalt in Tongeren een povere 4,3 op 10.

Bekijk hier de scores van alle burgemeesters:

De opvallendste resultaten:

CD&V-voorzitter en burgemeester van Leopoldsburg ­Wouter Beke geeft het slechte voorbeeld voor zijn partij en scoort bijzonder pover op het vlak van populariteit: 4,4 op 10.

Het is niet allemaal kommer en kwel voor de socialisten. ­Rudy Van Cronenburg, burgemeester van het Oost-Vlaamse Wachtebeke, stootte in 2012 CD&V van de troon. Tot héél grote tevredenheid van de inwoners, want Van Cronenburg is met een score van 7,1 op 10 maar liefst 30,1 procent populairder dan zijn voorganger.

Walter De Donder, bekend als Kabouter Plop en de burgemeester in Samson & Gert, doet het ook als burgemeester van Affligem bijzonder goed. Hij maakt van alle CD&V-burgemeesters de grootste sprong voorwaarts ten opzichte van zijn vorige legislatuur. Hij springt van 5,8 op 10 naar 6,9 op 10.

Marc Vanden Bussche, de Open VLD-burgemeester van Koksijde, liet de afgelopen dagen en weken van zich horen met een aantal opvallende uitspraken over de asielzoekers. Dat kunnen de inwoners wel smaken, hij haalt een uitstekende score met 7,2 op 10.

 

Corrigeer