Cyclo’s met vrouwvriendelijk label

© LadyBike

Georganiseerde wielermanifestaties moeten meer rekening houden met vrouwen. Meer toiletten voor vrouwen bij de start, onderweg en aan de aankomst, gescheiden kleedkamers en gescheiden douches zijn de basisvereisten. Organisaties die daaraan beantwoorden mogen voortaan het label ‘M/V ok’ gebruiken, vergezeld van een logo met dameshoofd met helm.

gfr

De Wielerbond Vlaanderen is er zich van bewust dat de organisaties een tandje moeten bijsteken, als ze meer vrouwen aan de start van de zogenaamde cyclo’s willen krijgen. In allerhande stadslopen en events voor joggers hebben vrouwen al de meerderheid onder de deelnemers, het wielertoerisme blijft vooralsnog een mannenwereld. Al zijn ook hier de vrouwen in opmars.

‘’En we willen dat echt stimuleren. Er zijn nog ontzettend veel mogelijkheden voor vrouwen op de fiets, maar dan moeten we even in eigen boezem kijken. We zijn in de organisatie niet altijd vrouwvriendelijk. Let wel, we willen geen apart vrouwencircuit organiseren, maar met een aantal kleine ingrepen tonen we meer dat vrouwen welkom zijn’’, aldus Marc Van der Schueren, directeur Wielerbond Vlaanderen.

Die ingrepen slaan vooral op sanitair. Aparte douches, toiletten, kleedkamers zijn prioriteiten. Dat bleek uit een enquête die de Wielerbond Vlaanderen hield onder 1.000 fietsende vrouwen en na een aparte brainstorm met een reeks vrouwen. De vrouwen zeiden dat ze niet zozeer anders behandeld wensten te worden. ‘’Men wil niet telkens alleen met andere vrouwen fietsen of aangepaste parcoursen fietsen in “roze” uitrustingen. Wel hebben ze een aantal basisbehoeften waarmee we rekening dienen te houden. Het gros van de ritten op de kalender van Wielerbond Vlaanderen houdt momenteel onbewust geen rekening met die criteria.’’

De Wielerbond Vlaanderen roept daarom de organisaties op om een aantal aanpassingen te doen in de voorzieningen. Zij die in orde zijn met die voorschriften rond sanitair én technische hulp onderweg, mogen het vrouwvriendelijk logo dragen.

In dat kader heeft een van de Kopmadammen, Angélique Dupré alvast niet stilgezeten. Dit jaar zet ze samen met zes bestaande fietstoertochten een ware Ladies Challenge op touw. Met dat initiatief wil ze meer vrouwen op georganiseerde fietstoertochten krijgen. Ladies Fun Sports, de organisatie van Dupré achter het initiatief, maakt vervolgens een klassement op van de deelnemende dames. Wie de meeste toertochten uit de Challenge rijdt, maakt vervolgens ook meer kans op leuke prijzen die aan het klassement vasthangen. Bovendien kunnen de fietsters misschien een dubbelslag slaan, want een aantal toertochten leveren ook punten op voor andere challenges, zoals de Liedekerkske Pijl (Bianchi Trofee) en de Volvo Cycling Classic (Proximus Cycling Challenge). Meer informatie vindt u hier.

De Wielerbond benadrukt wel dat de tochten geen exclusieve damesorganisaties zullen zijn, heren blijven welkom. Organisatoren die het label voor hun toertocht willen aanvragen, moeten ten laatste eind januari contact opnemen met Mathieu Bruyneel bij de Wielerbond Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen