Dyslectische Hannes ontwikkelt game om lotgenoten te leren lezen

Dyslectische Hannes ontwikkelt game om lotgenoten te leren lezen

Hannes kampt zelf al zijn hele leven met dyslexie. Foto: yds

Sint-Pieters-Leeuw / Sint-Genesius-Rode -

Kinderen met dyslexie motiveren om te leren lezen aan de hand van een educatief adventure game: dat is wat Hannes Hauwaert voor ogen had toen hij met zijn zelf ontwikkeld game Happs deelnam aan de Telenet Kickstart-wedstrijd. De finale lonkt.

De inkt op het diploma van Hannes Hauwaert was nauwelijks opgedroogd toen hij zich aanbood bij Telenet Kickstart met een educatief game voor kinderen met dyslexie. Zijn start-up idee begon dan ook als een schoolproject. En een heel persoonlijk project bovendien, want Hannes weet zelf heel goed wat het is om te vechten met taal. Dyslexie speelt hem al zijn hele leven parten.

"Mijn logopedist zei jaren geleden dat ik één van de ergste cases was die hij in z'n 25-jarige carrière was tegengekomen. Mijn gevecht met dyslexie heeft mijn schooltijd serieus getekend. Dus wil ik nu kinderen helpen die vandaag met hetzelfde probleem worstelen. Ik vind het triest dat nog steeds dezelfde droge tools en technieken worden gehanteerd om zo'n leerstoornis te lijf te gaan. En dat terwijl fun en motivatie net superbelangrijk zijn voor zo'n kinderen. Wij gaan met Happs voor een modernere aanpak. Happs is een leuk en leerrijk spel vol absurde humor, speciaal ontwikkeld voor kinderen met dyslexie."

"Happs is niet alleen omwille van het persoonlijke karakter een heel mooi verhaal. Het is toch onvoorstelbaar dat er voor een zo duidelijke behoefte -dyslexie is een veel voorkomende leerstoornis- zo weinig geschikte leermaterialen bestaan. Dat digitale opportuniteiten nog zo onderbenut zijn op dat vlak. Dit project is echt baanbrekend", aldus Hannes.

Hannes zond Happs in als deelname aan de Telenet Kickstart, een wedstrijd voor vernieuwende ideeën en digitale toepassingen. Hij wist meteen de jury te bekoren en werd met zijn Happs geselecteerd voor de finale op 4 februari. Om zijn idee verder te ontwikkelen en het computerspel te verbeteren bouwde Hannes ondertussen een team rond zich uit met zijn broer Thomas Hauwaert, Gilles Goessens uit Sint-Genesius-Rode en Tars Van der Vaerent uit Vilvoorde. Om Happs verder uit te werken, kregen ze al een 25.000 euro toegekend.

"Op twee weken van de finale is Happs bijna af. We hebben de eerste speelbare versie getest in een lagere school en ze vonden het heel leuk. Zelfs met de nog bestaande bugs konden ze lachen", aldus Hannes. "Zelfs als we niet winnen, gaan we door met Happs. We zijn echt overtuigd van de meerwaarde voor kinderen met dyslexie".

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees