WIELRENNENBELOFTENZESDAAGSE ROTTERDAM

Pech remt pistier Mathias Lefeber: “Graag snel terug op de fiets”

Pech remt pistier Mathias Lefeber: “Graag snel terug op de fiets”

Mathias Lefeber met James Baeyens. Foto: Marc Van Hecke

Zemst -

Een zware valpartij in de Rotterdamse zesdaagse zorgde voor een abrupt einde van de pistewinter van de Elewijtse belofte Mathias Lefeber (17). De ambitieuze renner hoopt spoedig te kunnen hervatten met het oog op het wegseizoen.

Jouw winter begon onder een goed gesternte met winst op de eerste dag in de Zwitserse toekomstzesdaagse in Aigle aan de zijde van Zane Torre?

Mathias Lefeber: “Bondscoach Stéphane Wernimont vertelde me toen om zo snel mogelijk de frontlinie op te zoeken zodat we niet achter de minder goede teams terecht zouden komen. We luisterden naar de goede raad en weken niet van de eerste rij. We lieten de strijd om de punten wel aan ons voorbijgaan en opteerden vol voor een winstronde. Op veertig rondes van het einde zetten we onze aanval in. Zonder veel krachten te verspelen namen we een ronde op de concurrentie. Op het eindstreep bleek dat we als enige team een ronde konden nemen waardoor we met de bloemen huiswaarts moeten. Sedert die meeting in Aigle ging het niet meer in stijgende maar dalende lijn.”

In de Gentse toekomstzesdaagse maakte je nochtans een goede indruk aan de zijde van James Baeyens?

“We werden als zevende afgevlagd. Ik stond op de reservelijst en werd pas in extremis opgevist. Daardoor stond ik niet echt goed voorbereid aan de start. Ik was bereidde me in feite voor op de sprintnummers. Na de Gentse zesdaagse reed ik nog één goede pistemeeting, maar nadien ging het bergaf. Ik ken intussen wel de reden. In augustus trok ik even naar Oostenrijk, maar die korte vakantieperiode was de enige rustpauze op een heel jaar. De batterijen bleken in de winter leeg te lopen. Op het BK haalde ik wel nog twee zilveren medailles. Zowel in de sprint als de Keirin stond ik naast Belgisch kampioen Ayrton De Pauw op het podium. De Pauw is de enige echt Belgische sprintbom van onze generatie. Hem kloppen was te hoog gegrepen. We liggen op internaat trouwens op dezelfde kamer.”

In Rotterdam werd een valpartij de boosdoener?

“Op de vierde dag werd ik uitgeschakeld door een val. Rotterdam stond vooral in teken van ervaring opdoen aan de zijde van James Baeyens. De Nederlandse artsen vreesden een enkelbreuk, maar finaal bleek die slechts gekneusd. De kinesist denkt wel dat ook de ligamenten geraakt werden. Van een enkelbreuk blijkt gelukkig geen sprake. Graag zit ik snel terug op de fiets, want binnen twee weken wil ik samen met mijn studiegenoot Max Heinderson op stage naar Spanje. In Rotterdam werd hard gekoerst op een moeilijke piste, maar het liep er prima.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio