Aanrandingen in Keulen: 1049 slachtoffers, 359 vergrijpen, 30 daders

Aanrandingen in Keulen: 1049 slachtoffers, 359 vergrijpen, 30 daders

Foto: EPA

Ruim drie weken na de aanrandingen en diefstallen tijdens de oudejaarsnacht in Keulen, deelt de bevoegde minister van de deelstaat Nordrhein-Westfalen de volledige cijfers en enkele nieuwe feiten. Opvallend: de feiten lijken niet gepland en deden zich eerder spontaan voor.

“Dit ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niets te verbergen”, begon minister Ralf Jäger zijn uiteenzetting in het regionale parlement. In de publieke opinie werd de druk op de regering de afgelopen dagen echter opgevoerd om niets geheim te houden en met alle feiten naar buiten te komen.

In totaal blijken er nu 1049 slachtoffers te zijn, vrouwen maken ongeveer 80 procent uit. Er zijn 821 criminele feiten aangegeven bij de politie, waarvan 359 seksuele delicten. 207 keer ging het vergrijp gepaard met diefstal.

Eén dader aangehouden

Intussen zijn er 30 daders bekend, onder hen 15 asielzoekers en 2 minderjarigen. Hun leeftijden gaan van 16 tot 32 jaar oud. Opvallend: alle verdachten zijn van Noord-Afrikaanse afkomst, maar geen enkele van hen woont in Keulen. De helft woont wel in andere gemeentes in de regio, de andere helft heeft geen vaste verblijfplaats. Slechts één man is aangehouden op verdenking van een leidende rol, alle anderen zijn voorlopig vrijgepleit.

De minister bekritiseerde na zijn uiteenzetting wel openlijk de asielprocedure in Duitsland. Het zou twee tot drie jaar duren voordat vluchtelingen weten of ze een permanente verblijfsvergunning krijgen. Dit verklaart, volgens Jäger, waarom verschillende daders geen vaste verblijfplaats hebben en hun hoofd enkel boven water konden houden door criminele activiteiten.

Gevaarlijke groepsdynamiek

Een Marokkaan die al sinds een drietal jaar tassendiefstallen pleegt in Keulen, getuigt in een reportage van de Duitse omroep WDR. Volgens zijn getuigenis verzamelden op 31 december 70 tot 80 mannen in het stadsdeel Kalk, waarna ze samen naar het hoofdstation trokken. Omdat de groep luidkeels in het Arabisch aan het feesten was, trokken ze nog andere mannen aan.

Volgens de getuigen is de situatie ontaard nadat één meisje per ongeluk in de groep verzeilde en werd betast door enkele mannen. In het verslag van het ministerie, dat de krant Zeit op voorhand kon inkijken, staat ook dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat ‘een groepsdynamiek de daaropvolgende acties heeft beïnvloed’.

Uit de cijfers valt ook af te leiden dat de motieven van de daders verschillend waren: sommigen namen deel uit seksuele frustraties, anderen enkel om zich te verrijken. Ongeveer evenveel slachtoffers deden namelijk aangifte van een aanranding zonder diefstal als slachtoffers van een diefstal zonder aanranding.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees