COLUMN. Democracynisme

COLUMN. Democracynisme

Zaki Foto: fvv

Gent -

Dan neemt een mens zich voor om niet weer over dat verkeer te beginnen, komt er zo een geldverslaafde van VOKA de ware toedracht van het plan bekennen: weg met de bewoners. Zonder hen wordt het makkelijker voor de bedrijven. Terwijl Rudi De Kerpel, een echte ondernemer, het mobiliteitsplan dom en onverantwoordelijk vindt.

Wie tegen het verkeersplan is, wordt zonder enig bewijs afgeschilderd als iemand die tegen wandelstraten, openbaar vervoer en een gezonde natuur is. Onzin. Ook wie sociaal voelend en maatschappelijk verantwoordelijk is, kan tegen een verlammend lussenplan zijn.

Ik zal niet lelijk doen over de voorstanders van het mobiliteitsplan. Gentse inwijkelingen, bijvoorbeeld, en horecazaken die bang zijn dat ze hun terras gaan kwijtspelen. Of verenigingen en zaken bij wie eigenbelang meespeelt, zoals TreinTramBus, Trage Wegen, Cargo Vélo, Bubble Post en dergelijke. Dat zou fout zijn. Zelfs al hebben ze voor hun plan geen echte argumenten, maar wel zinnen als “Ingrijpende keuzes zijn noodzakelijk om dit te stimuleren”. Dat opgestoken vingertje!

Kritiek op een plan dat de hardwerkende bevolking het leven zuur maakt, wordt weggeveegd met “Er zijn nu veel werken aan de gang”. Dat is bijna grappig, ware het niet dat het een typische truc is van propagandadiensten in totalitaire staten: zeg niets over de essentie, maar pin alles vast op een detail. Wordt dat plan ineens kwalitatief als de werken eindelijk gedaan zijn?

Het wordt pas helemaal zot als men de tegenstanders van het ‘immobiliteitsplan’ verwijt dat ze zelf geen beter plan hebben. Die moeten dat ook niet hebben. De beleidsmakers moeten hun werk naar behoren doen, de burger moet het niet beter kunnen.

Maar het heeft blijkbaar geen belang of het plan nu goed of slecht is: volgens onze burgemeester winnen de socialisten toch de verkiezingen. Democracynisme ten top, maar misschien wel de waarheid. Want wat gaan ze doen als hun plan niet werkt? Geen idee, want er is geen plan B. Of het moet zijn dat ze de Gentenaars echt willen uitdrijven.

Zaki schrijft elke vrijdag een column voor De Gentenaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio