Is dit de eerste moordpartij van de mensheid?

Een groep van 27 mensen is op de meeste gruwelijke manieren om het leven gebracht in Kenia. Opvallend detail: de feiten dateren van zo’n 10.000 jaar geleden, toen de homo sapiens nog als nomaden leefden. Meteen is het een van de oudste ‘crime scenes’ die ooit ontdekt is.

Het is een gruwelijke vondst die de archeologen in 2012 deden in een oude rivierbedding in Nataruk in Kenia. Een hoogzwangere vrouw die vastgebonden was, met gebroken knieën en haar handen en benen in een onnatuurlijke houding. Een man had een pijlpunt in zijn ingeslagen schedel, en ook zijn knieën waren verbrijzeld. Nog een andere man was zo hard met een knuppel geslagen dat zowat zijn hele schedel was verbrijzeld. Ook verschillende kinderen zijn teruggevonden op de ‘plaats van de misdaad’, en ook zij waren op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

Doctor Marta Mirazon Lahr, een archeologe van de universiteit van Cambridge, was het hoofd van de opgravingen in Kenia. Volgens haar werpt de vondst een nieuw licht op de oorsprong van oorlogsvoering. “De doden van Nataruk zijn de stille getuigen van het ontstaan van geweld en oorlog tussen verschillende groepen.”

Gewelddadige chimpansees

Ze vermoedt dat deze groep homo sapiens het ongeluk had om te botsen op een rivaliserende groep jagers-verzamelaars. “Deze menselijke resten wijzen duidelijk op het doelbewust vermoorden van een kleine groep verzamelaars zonder dat ze begraven werden. Het is een uniek bewijs dat oorlogsvoering een onderdeel vormde van de omgang tussen rivaliserende groepen.”

Volgens sommige archeologen is dit het allervroegste geval van oorlogsvoering bij de mens, maar dat is verre van zeker. Andere antropologen beweren dat het vermogen van georganiseerd geweld zelfs al veel langer bestond, bij de voorlopers van de homo sapiens. Zelfs chimpansees kunnen in sommige gevallen een andere groep apen aanvallen, soms met de dood tot gevolg.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees