Vlaanderen wil het voortouw nemen in verkeersveilige technologie

Helft jongeren gsm’t achter het stuur

Helft jongeren gsm’t achter het stuur

(archiefbeeld) Foto: ss

Ondanks het gevaar op een ongeval, blijft sms’en, ­mobiel bellen of zelfs je Facebook checken een plaag achter het stuur. Dat blijkt uit een nieuwe ­enquête. Vlaanderen wil daarom het voortouw nemen in het ontwikkelen van verkeersveilige ­technologie, zoals apps die je gsm blokkeren wanneer je rijdt.

Politie, mobiliteitsorganisaties en verkeersexperts waarschuwen al ­langer voor bestuurders die achter het stuur meer met hun gsm bezig zijn dan met het verkeer. Intussen zijn er forse boetes van 110 euro per overtreding. Maar dat mag amper baten, zo blijkt uit een pas uitgevoerde enquête van iVox in ­opdracht van verzekeraar Corona Direct. Daarin geeft bijna 40 procent van de bestuurders toe dat ze hun telefoon ter hand nemen wanneer ze achter het stuur een sms of telefoonoproep ontvangen. Bij bestuurders jonger dan 34 is dat zelfs een ontstellende 48 procent.

En het blijft niet bij kijken: 1 op de 10 beantwoordt ook een sms of zelfs een tweet achter het stuur. Opnieuw blijkt dat vooral jongeren zich daaraan bezondigen. En ondanks de grotere kans op kop-staartbotsingen vindt 17 procent (en 30 procent van de -34-jarigen) een file hét moment om Facebook of e-mail te checken.

Gevaarlijker dan alcohol

Een recent Brits onderzoek stelt nochtans dat gsm’en achter het stuur gevaarlijker is dan rijden onder invloed van alcohol of drugs. “Het gebruik van de gsm in de auto leidt het zicht af, de bewegingen én de gedachten”, zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Het BIVV wil dringend extra initiatieven, omdat het vreest dat het probleem nog zal toenemen, nu veel jongeren – opgegroeid met de gsm – hun rijbewijs halen.

Oproep geblokkeerd

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) wil – naast extra campagnes en meer politiecontroles – ook inzetten op verkeersveilige technologie. Op het Autosalon was Weyts dit weekend aanwezig bij de voorstelling van Freedrive. Dat is een smartphone-app die tal van functies blokkeert wanneer de app merkt dat je achter het stuur plaatsneemt. Je wordt dan niet gestoord door oproepen of sms-berichten. Wie je belt, krijgt de boodschap dat je aan het rijden bent. “Dat verhoogt de verkeersveiligheid én verlaagt de verzekeringsfactuur, aangezien het risico op een botsing ­afneemt”, aldus Weyts.

Wat is jouw ware aard op de weg? Doe hier de rijprofieltest!

Corrigeer