Duitse duikboot uit Eerste Wereldoorlog teruggevonden

© EPA

Een meer dan drie jaar geleden voor de Britse kust ontdekte onderzeeër is volgens experten afkomstig uit Duitsland.

“U-31” zonk 101 jaar geleden en maakte deel uit van de keizerlijke marine. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de duikboot op 13 januari 1915 in de omgeving van Wilhelmshaven uitgevaren voor een patrouilletocht en nooit meer teruggekeerd. Dat deelde de onderneming ScottishPower Renewables mee. Het wrak wordt niet geborgen of onderzocht, zei een woordvoerder vrijdag. Omdat het als een oorlogsgraf wordt beschouwd, is het wettelijk beschermd en mag er niet aan geraakt worden.

De exploitant van het windmolenpark had het wrak al in september 2012 op 90 kilometer van de oostkust van Engeland op ongeveer 30 meter onder de waterspiegel in de Noordzee gedetecteerd. “We dachten aanvankelijk dat het om een Nederlands wrak ging, omdat ze daar ergens sinds de Tweede Wereldoorlog een duikboot verloren zijn”, aldus de woordvoerder. Nederlandse marineduikers hadden dan in het donkere water beelden van de 57 meter lange duikboot gemaakt, en stelden uiteindelijk vast dat het om een Duitse U-boot ging.

Zeemijn

Volgens maritiem archeoloog Mark Dunkley wordt ervan uitgegaan dat de U-31 door een zeemijn is gekelderd en samen met de 35-koppige bemanning naar de zeebodem is gezonken. Na meer dan een eeuw bevindt de boot zich in uitzonderlijk goede toestand.

Om windmolenparken te bouwen, moeten bedrijven de zeebodem eerst onderzoeken naar bijvoorbeeld rotsen, om een geschikte locatie te vinden, verklaarde de woordvoerder. “We verwachten wel dat we dan wrakken zullen ontdekken, maar normaal gezien niet dewelke waar niemand tot nog toe het bestaan kent”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt