Wim Claeys met een rockabillyversie van 't Vliegerke

Wim Claeys stelde vrijdagavond in de concertzaal van Trefpunt bij Sint-Jacobs zijn nieuwe cd Een Schuune Bende voor; Die cd bevat een aantal nummers van Walter De Buck, Karel Waeri, een aantal Gentse traditionals zoals de Visserkes van de Leie en de Veugelmort, maar ook eigen werk van Claeys. Muziekliefhebbers die naar de cd-voorstelling gekomen waren deden onverwacht een dubbelslag. Voor 10 euro inkom hadden ze bij wijze van lanceringsstunt sowieso al recht op toegang en een cd, maar omdat de persing van de cd niet tijdig klaar was, kreeg al wie gekomen was een 'voorlopige' cd, muzikaal weliswaar volledig in orde, en in een hoesje, maar zonder tekstboekje. De definitieve versie krijgen ze binnenkort thuis opgestuurd.

Wie dacht Wim Claeys voor de zoveelste keer te zullen horen zoals we hem kennen van de Gentse zangstonde kwam bedrogen uit. Claeys was er met een volledige groep, waaronder bassist Wouter Berlaen (Berlaen uit Zulte) en gitarist-producer Ward Snauwaert. Die had nogal wat pedaaltjes aan zijn voeten staan en liet de gitaar bij wijlen flink schreeuwen en scheuren.

Claeys bracht niet alleen nummers van de nieuwe cd, en liet zijn groep voor een aantal nummers ook nog versterken met drie blazers van De Vette Piston uit Gentbrugge. Door die toevoeging en een aantal arrangementen klonken een aantal volksliedjes heel eigentijds.

Drie topmomenten uit het concert? Claeys die solo op zijn accordeon het instrumentale Lut zit op den oven speelt. Een titel die Claeys niet zelf verzon, maar een tekst die hij in het Pajottenland aan een boerderij zag staan. Bleek het na navraag bij de lokale bevolking te gaan over drie zussen, waarvan er twee al het huis uit waren, maar de derde, Lut, nog niet. "Ze zat op den oven om warm te krijgen, zodat ze klaar was voor de mannen." Mocht het niet waar zijn, 't is alvast een mooi verhaal. Claeys, solo, instrumentaal. De zaal bleef muisstil en met volle aandacht luisteren.

Verder maakte Claeys zijn reputatie van volkszanger waar door ook twee nummers te brengen over hedendaagse Gentse problemen: eentje over de viaduct van Gentbrugge (waar hij woont) en eentje over de neuzekensoorlog. In beide nummers vond Claeys een truukje om burgemeester Termont er te doen in voorkomen, waardoor de nummers later in het juiste tijdperk kunnen gekaderd worden.

Bissen deed Claeys en zijn Schuune Bende met een rockabillyversie van 't Vliegerke.

Info op de site van Wim Claeys.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio