UPDATE: Malori uit kunstmatige coma, vitale functies ongeschonden

Goed nieuws voor Adriano Malori (27) van Movistar. Malori kwam zwaar ten val in de Tour de San Luis en werd in een kunstmatige coma gehouden. Daar is hij nu uit en de vitale functies van de renner zouden ongeschonden zijn. Malori sprak al en reageerde heel emotioneel toen hij vernam dat zijn vrouw Elisa onderweg was.

Wielrennen op Sportwereld.be

De vijfde etappe van de Tour de San Luis werd in de slotfase ontsierd door een zware val, waarbij maar liefst veertig renners betrokken raakten. Vooral bij Movistar vielen er aardig wat slachtoffers. Zo kwam ook Nairo Quintana ten val, maar die zou er met enkele schaafwonden vanaf zijn geraakt. Erger was het gesteld met zijn Italiaanse ploegmaat Adriano Malori. De Italiaanse hardrijder van Movi­star werd bij de valpartij zwaar aan het hoofd geraakt en heeft ook zijn sleutelbeen gebroken. Hij was even buiten bewustzijn. “Er sijpelde bloed uit zijn mondhoek”, getuigde een renner van AG2R-La Mondiale. Malori werd overgebracht naar het ziekenhuis van San Luis, waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden.

Ook bij Etixx-Quick Step was de ravage groot. "Van de zes renners zijn er vier (Gaviria, Contreras, Vandenbergh en Richeze) tegen de grond gegaan. Allemaal hadden ze dringend medische hulp nodig", klinkt het in een persbericht dat zaterdagmorgen werd uitgestuurd. 

“Het gebeurde net toen het peloton versnelde omdat de vluchters op drie minuten zaten”, vertelde Davide Bramati van EQS aan Cyclingnews.com. “Daarna hoorden we via de radio dat er een grote valpartij was geweest en we zo snel mogelijk moesten komen. We zagen meteen dat Contreras een zware snee in zijn knie had opgelopen.” De Colombiaan werd naar het ziekenhuis gebracht en had maar liefst vijftien hechtingen nodig. Zaterdagmiddag werd er nog bloed verwijderd uit zijn knie en werden er nog vier hechtingen bijgezet, goed voor een imponerend totaal van negentien hechtingen. Aan de start van de zesde etappe kwam Contreras, die derde stond in het algemene klassement, niet meer. Ook Fernando Gaviria, die indruk had gemaakt met zijn sprinten, moest opgeven. Het Colombiaanse sprinttalent brak zijn spaakbeen. 

Beter nieuws was er voor Stijn Vandenbergh, die pijn had bij het stappen en naar het hospitaal werd gebracht voor een controle van de rechterheup. Bij hem bleek het, net zoals bij ploegmaat Maximiliano Richeze, 'slechts' om kneuzingen te gaan. Zij zijn zaterdag wel gewoon van start gegaan.

Corrigeer