Francken laat zwembadverdachte opsluiten in gesloten centrum

© koksijde

© Photo News

© belga

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken heeft de asielzoeker die zaterdag werd opgepakt in het zwembad van Koksijde, laten opsluiten in een gesloten centrum. De man van Iraakse afkomst (23) zou een tienjarig meisje hebben lastiggevallen in het zwembad.

thv, hrt, mtm

Zaterdag werd de vluchteling uit het Fedasil-opvangcentrum in Koksijde opgepakt nadat hij in het zwembad een tienjarig meisje had vastgegrepen. Omdat getuigen het gedrag ongepast vonden, werd de politie er bij gehaald. De man werd meegenomen, maar werd na verhoor - waarbij hij een andere versie van de feiten gaf: hij vond dat hij niets verkeerds gedaan had - weer vrijgelaten.

Maar Francken laat het daar niet bij. Hij gaf de opdracht om de man in een gesloten centrum op te sluiten, meldt VRT-radio. 'Na Keulen en wat er allemaal gebeurt, moeten we superhard optreden tegen inbreuken op fysieke integriteit, zeker tegen jonge meisjes. Alstublieft zeg, het moet maar uw dochter zijn', zegt hij.

De man werd zaterdag na verhoor door de parket vrijgelaten zonder voorwaarden. Maar daarmee is het onderzoek nog niet afgerond, zegt Francken. 'Wie zich op die manier misdraagt, stel ik ter beschikking van de regering.' Dat kan als hij een gevaar is voor de openbare orde. 'Op basis van het politieverslag oordeelden we dat dit het geval is', zegt de staatssecretaris. Die liet de vluchteling daarom in een gesloten instelling plaatsen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zwembadverbod

Na twee incidenten in het plaatselijke zwembad pleit burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde ervoor een zwembadverbod in zijn kustgemeente. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Eerder deze week was er volgens burgemeester Marc Vanden Bussche nog een incident, waarbij een vluchteling zwemmers zou begluurd hebben.

De burgemeester wil daarom een voorstel voor een zwemverbod voor asielzoekers aan zijn college voorleggen. ‘Ik denk niet dat zwemmen voor asielzoekers van levensbelang is. Wat daarentegen wel van levensbelang is, is de veiligheid van mijn mensen’, zegt hij daar zondag over in Het Nieuwsblad.

'Niet verstandig'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt het niet verstandig om alle asielzoekers te weren uit het zwembad naar aanleiding van een incident. Dat zei hij zondagmorgen in de marge van een nieuwjaarsreceptie van N-VA in Kalmthout. 'Ik wil geen polemiek met de burgemeester starten, maar alle asielzoekers straffen omdat twee onder hen zich misdragen, vind ik persoonlijk niet verstandig', zei Francken. 'Ik zou dat als burgemeester anders aanpakken. Bij de asielzoekers in Koksijde zijn ook veel kinderen die graag willen gaan zwemmen.'

Tegen de betrokkenen wordt wel hard opgetreden, benadrukte de staatssecretaris. 'Er is een chauffeur onderweg om de vluchteling die het kind heeft betast over te brengen naar een gesloten centrum.' In het asielcentrum van Koksijde zal nog eens duidelijk op de richtlijnen worden gewezen.

'Tijdelijke maatregel'

Staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) vindt een zwembadverbod wel kunnen. 'Ik kan begrijpen dat een tijdelijke preventieve maatregel op dit moment de snelste en meest effectieve oplossing is om de veiligheid van de inwoners van Koksijde te garanderen', reageert hij. 'Ik vind het alvast onverstandig van meneer Francken om op een lokale nieuwjaarsreceptie uitspraken te doen over een situatie die hij vanop afstand moeilijk kan inschatten.'

Tommelein toont begrip voor de burgemeester. 'Ik denk dat men op het lokale niveau het best geplaatst is om de situatie in te schatten.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen