Hermans juicht bij de beloften in Hoogerheide, Iserbyt pakt Wereldbeker

Hermans juicht bij de beloften in Hoogerheide, Iserbyt pakt Wereldbeker

Foto: Photo News

Quinten Hermans heeft de slotmanche van de Wereldbeker op zijn palmares gebracht. De renner van Telenet-Fidea toonde zich in Hoogerheide oppermachtig en soleerde naar de zege. Ploegmaat Eli Iserbyt werd tweede, de Fransman Clément Russo vervolledigde het podium. De eindzege in de Wereldbeker gaat naar Iserbyt.

Veldrijden op Sportwereld.be

Hermans maakte al meteen zijn intenties duidelijk in Hoogerheide en nam de koppositie voor zijn rekening in de eerste ronde. Aanvankelijk moest hij nog Daan Hoeyberghs en Clément Russo in zijn spoor dulden, maar algauw was hij op het lastige parcours, vettig door de regen, alleen op pad. De Europese kampioen maakte er een lange solo van.

Achter hem keerde Iserbyt na een slechte start terug naar voren en reed hij in de achtervolging samen met Clément Russo. Het duo kwam evenwel niet dichter en Iserbyt had een taaie klant aan de Fransman in de strijd om de tweede plaats. Pas toen Russo ten val kwam op het eind van de voorlaatste ronde, slaagde de West-Vlaming en leider in de Wereldbeker erin weg te rijden van de Fransman naar de tweede plaats. Een en twee dus voor Telenet-Fidea en de Wereldbeker voor Iserbyt in zijn eerste jaar als belofte.

Voor Quinten Hermans is het zijn zevende overwinning van het seizoen, zijn eerste in een Wereldbeker. Hij eindigt op een tweede plaats in het klassement van de Wereldbeker, op 35 punten van Iserbyt. De Nederlander Joris Nieuwenhuis is derde met 170 punten.

"Deze zege had ik niet meteen verwacht", zegt hij, "want ik heb een zware trainingsweek achter de rug. Nu goed: het gevoel is goed, ik voel me fris en kijk uit naar het WK volgende week."

"Ik heb het goede gevoel echt wel te pakken", aldus de Europese kampioen. 'Dit is een goede generale repetitie voor volgende week, al vind ik daar wel een totaal ander parcours. Hoogerheide ligt me goed, vooral op die lange rechte stukken kan ik hier mijn vermogen kwijt. Ik kijk uit naar het WK volgende week, het parcours ligt amper op 15 kilometer van mijn huis. Stress heb ik niet. Ik ben een kampioenschapsrenner, dat heb ik al vaker bewezen en dat wil ik ook zondag doen."

Ploegmaat Eli Iserbyt werd tweede en pakt de eindzege in de Wereldbeker, in zijn eerste jaar bij de beloften. "Dat had ik voor de start van dit seizoen niet verwacht", klonk het eerlijk bij de renner uit West-Vlaanderen. "Maar het draait goed en dit is een mooie beloning. Meer dan die tweede plaats zat er niet in vandaag, bij de start maakte ik een foutje en raakte ik wat achterop. Eenmaal ik terug vooraan zat, was Quinten al ver weg. Zoals hij reed vandaag, viel er weinig tegen te beginnen. Ook met die Fransman had ik het niet gemakkelijk in de strijd om de tweede plaats, maar toen hij een foutje maakte op het eind kon ik daarvan profiteren. "

Iserbyt gaf tijdens de Wereldbeker in Heusden-Zolder op na een valpartij. "Schrik heb ik niet voor zondag", zei hij. "Ik heb mijn portie pech daar wel gehad. Nu goed: je kan overal vallen, daar mag je als renner niet te veel aan denken."
Woensdag legt Iserbyt, die rechten studeert, nog een examen af, zondag volgt het WK. "Ik start als één van de favorieten", zegt hij. "Ik ben ook ambitieus, op een WK telt maar één plaats: de eerste", sloot hij met de glimlach af.

Corrigeer