“Altijd wegenwerken en huizen die staan te verkrotten”

De slechtste gemeente om te wonen: Tienen

De slechtste gemeente om te wonen: Tienen

Foto: *

Tienen - Van alle Vlamingen zijn de inwoners van Tienen het meest ontevreden over hun stad. En dat is niet alleen omdat de ­Tienenaren van nature “nurkpotten” zijn. “Er is dertig jaar lang geen enkele visie op de stad geweest”, klinkt het. Maar er lijkt beterschap op komst, met dank aan de burgerbeweging van enkele inwoners die het gekanker beu waren.

“OpgewekTienen” heet de burgerbeweging die de stad haar trots wil teruggeven. De groep is zeven jaar geleden gestart om Tienen weer dynamiek te geven. Sindsdien organiseert ze om de haverklap activiteiten, zoals buurtgroepen en kunstprojecten.

Die inhaalbeweging is geen overbodige luxe. Want trots zijn de inwoners hier helemaal niet. Als je vraagt hoe fier de Tienenaars op hun stad zijn, geven zij gemiddeld een 4,3 op 10. En in de tevredenheidsenquêtes scoort Tienen ook al jarenlang barslecht. Op de vraag “Hoe graag woont u in uw gemeente?” is de gemiddelde score nu 5,7 op 10. Samen met Boom staat Tienen daarmee op de allerlaatste plaats van Vlaanderen.

“Nurkpotten”

“Tienenaars zijn nurkpotten”, geeft Sophie Van Molhem als verklaring. Zij heeft een apotheek in het centrum, en is twintig jaar geleden van Diest naar Tienen verhuisd. “Dat zijn twee vergelijkbare steden in Vlaams-Brabant, maar er is een groot verschil in mentaliteit. Een Tienenaar heeft steeds de neiging om alles negatief te zien. Tienenaren zijn ook weinig chauvinistisch. Ze gaan liever naar Leuven of Sint-Truiden boodschappen doen dan in hun eigen stad. Terwijl je hier nochtans alles bij de hand hebt.”

Waar de ontevredenheid precies vandaan komt, weet Van Molhem niet. Aan de toog in een van de cafés rond het marktplein, wordt de reden snel duidelijk: de vreemdelingen die de jongste jaren hun weg naar Tienen hebben gevonden. Met dank aan de lage huizenprijzen. En dan zijn er ook nog eens de aanslepende wegenwerken in de stad. Door de omleidingen geraak je met de auto het centrum van Tienen nauwelijks in.

“Het probleem van Tienen is dat hier dertig jaar lang geen ­enkele visie op de stad is geweest”, zegt Walter Limme. Hij is directeur van een instelling voor gehandicapten en volgt het reilen en zeilen in zijn stad op de voet. “Tot midden de jaren tachtig hadden we hier enkele sterke burgemeesters. Maar sindsdien is er nooit meer een echt beleid gevoerd.”

Hij geeft de huizenpolitiek in het centrum als voorbeeld. “Hier staan huizen gewoon te verkrotten. Die worden per kamer verhuurd, soms voor 300 of 400 euro. En zo zijn er nog voorbeelden genoeg. Maar we zullen nu zien. Er is sinds september een nieuw stadsbestuur. Ik heb er wel een goed oog in.”

In september is Katrien Partyka (CD&V) burgemeester van Tienen geworden. Dat is pas gelukt na een politieke crisis die de stad acht maanden in de onbestuurbaarheid heeft geduwd. Opnieuw geen inspirerend signaal naar de Tienenaren. “Maar nu gaan we voluit voor fiere ­inwoners”, zegt ­Partyka.

Corrigeer