“Honderd verenigingen en een burgemeester die luistert”

De beste gemeente om te wonen: Vorselaar

De beste gemeente om te wonen: Vorselaar

Foto: *

Vorselaar - De aangenaamste gemeente van Vlaanderen ligt in de Kempen. Het dorpje Vorselaar krijgt van zijn inwoners 9,2 op 10. Het geheim? Een gemeentekas die op orde is, een gezonde dorpsmentaliteit en vooral een bruisend verenigingsleven. “Wij hebben honderd verenigingen. Ongezien voor zo’n kleine gemeente.”

Een dorp van net geen achtduizend inwoners, met een kerk, een krantenwinkel en ­enkele cafés. Vorselaar ziet er op het eerste gezicht zeer doorsnee uit. Niet echt het decor dat je verwacht bij de aangenaamste gemeente van Vlaanderen. En toch mag Vorselaar zich die titel aanmeten. Als je zijn inwoners mag geloven, tenminste. Zij geven de gemeente 9,2 op 10 op de tevredenheidsindex, een stuk meer dan Merksplas en Knokke-Heist, de nummers twee en drie op de lijst. Ook op de vraag hoe fier de inwoners zijn, scoort Vorselaar het best.

Van whisky tot mosselen

Wat is dan het geheim van dit Kempische dorpje? Geen gemakkelijke vraag, zo blijkt. Want in Vorselaar is het aangename dorpsleven een evidentie. “Je kunt ook moeilijk vergelijken als je nooit ergens anders hebt gewoond.”

In snackbar ’t Pleintje zitten Filip Van den Broeck en Suzy Van Gool. Zij hebben wel een antwoord. Hij is schepen van Milieu en Lokale Economie, en zij is voor hem van Antwerpen naar Vorselaar verhuisd. “Het was nochtans met tegenzin dat ik uit de stad vertrok”, zegt ze. “Ik had schrik dat hier niks te beleven zou zijn. Maar het tegendeel is waar. Hier is net heel veel te doen, ook voor de kinderen. Ik heb het me nog geen moment beklaagd. Nochtans ben ik ­iemand die normaal snel ­commentaar heeft.”

“In Vorselaar zijn er honderd verenigingen”, verklaart Van den Broeck. “Vanuit het bestuur proberen we die ook zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo hebben we drie jaar geleden naast de sporthal een evenementenhal gebouwd.”

In de krantenwinkel in het centrum is het bruisende verenigingsleven onmiddellijk zichtbaar. Er hangen onder andere affiches voor een whisky-avond van de KWB, de gedichtendag van Femma en het Mosselfeest van de Chiro. “Hier heerst nog een echte dorpsmentaliteit”, zegt Tania Wens, die de krantenwinkel uitbaat. “In de zomer zitten de mensen ook nog buiten op de stoep. Dan kost het mij een uur om naar de supermarkt om de hoek te gaan, omdat ik overal een praatje maak.” Zij wijst ook op de rol van de burgemeester, Lieven Janssens. “Ik ben als zelfstandige absoluut geen fan van zijn plan om de auto’s uit het centrum te weren. Maar hij doet wel zijn best om voor ­iedereen goed te doen. Hij luistert ook als je hem iets zegt.”

Volgens Mark Suykens is net die communicatie een belangrijke sleutel van het succes van Vorselaar. Suykens is algemeen directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en in zijn vrije tijd voorzitter van Actiev, de partij van burgemeester Janssens. “We willen zo veel mogelijk positief en constructief communiceren”, zegt hij. “Bij wegenwerken bijvoorbeeld, voorkomen we conflicten door op tijd goede communicatie te voeren.”

En er is nog een historische meevaller die het beleid van Vorselaar net iets gemakkelijker maakt: de gemeente heeft nauwelijks schulden. “We zijn altijd heel zuinig geweest”, zegt schepen Filip Van den Broeck. “De heraanleg van de voetpaden besteden we bijvoorbeeld niet uit. Onze technische dienst doet dat zelf. Dat scheelt al snel 10.000 euro.” Of hoe een gezonde boekhouding ook in het kleinste dorp het verschil kan maken.

Corrigeer