Werkgevers en vakbonden voeren samen actie voor Noord-Zuid

Houthalen-Helchteren -

Open Platform Limburg, waarin vakbonden en werkgeversorganisaties verenigd zijn, heeft maandagochtend in Houthalen-Helchteren actiegevoerd voor de snelle realisatie van de Noord-Zuidverbinding. De nieuwe weg, die voor een vlotte doorstroom moet zorgen van het noorden van de provincie naar Midden-Limburg, wordt momenteel alleen nog door enkele natuurverenigingen juridisch geblokkeerd. Open Platform Limburg wil die procedures nietig laten verklaren, zodat de weg vrij is om de Noord-Zuid aan te leggen.

Het Open Platform Limburg (bestaande uit ACV Limburg, ACLVB Limburg, ABVV Limburg, Unizo Limburg, VKW Limburg en Voka Limburg) stapte eind vorig jaar zelf naar de Raad van State om een snelle oplossing voor de Noord-Zuid te bepleiten. Het dossier zit echter nog altijd muurvast. Dat de vakbonden en de werkgevers gezamenlijk naar buiten komen om de deblokkering te vragen, wijst op het zeer brede draagvlak om eindelijk de eerste spade in de grond te planten.

Het platform wil zich nu ook juridisch verder engageren. De zes organisaties zullen zich mengen in de procedure die door de milieuverenigingen werd ingeleid bij de Raad van State om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan over de Noord-Zuidverbinding nietig te verklaren.

”Vooruit met de Noord-Zuid”

Hiervoor worden steunbetuigingen ingezameld, onder meer via de website www.vooruitmetdenoordzuid.be . Na een korte briefing maandagochtend, waar de voorzitters en directeurs van de zes partijen in het platform op aanwezig waren, gingen de actievoerders pamfletten uitdelen aan de chauffeurs die nu dagelijks in de file staan op de weg van Hechtel-Eksel naar Hasselt (N74). Het hoeft geen betoog dat net die mensen veel sympathie hadden voor de actie.

“Sinds de jaren 70 schreeuwt Limburg om een oplossing voor de Noord-Zuid”, zegt Open Platform Limburg. “De socio-economische impact is voor iedereen duidelijk. Heel Limburg is meer dan ooit overtuigd dat de werken nu snel van start moeten gaan. Het ontbreken van een performante Noord-Zuidverbinding is veruit de belangrijkste rem voor meer economische groei en tewerkstelling in onze regio. En het is ook belangrijk voor de werknemers, studenten en burgers die er wonen.”

Eensgezindheid

"Er is absoluut eensgezindheid over de Noord-Zuidverbinding," zegt Wouter Raskin, federaal Kamerlid voor N-VA. Hij steunt de actie van de werkgevers en vakbonden dan ook voor de volle honderd procent. "Ik wil nog eens benadrukken dat na 30 à 40 jaar lang onderhandelen een politieke beslissing is genomen over de Noord-Zuid, dat er middelen gereserveerd zijn voor de onteigeningen en dat er ook milieucompensaties voorzien zijn".

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio