Portugese president spreekt veto uit tegen adoptierecht voor holebi’s

Portugese president spreekt veto uit tegen adoptierecht voor holebi’s

De Portugese ontslagnemende president Aníbal Cavaco Silva. Foto: AFP

De Portugese ontslagnemende president Aníbal Cavaco Silva heeft zijn veto uitgesproken tegen de invoering van een algemeen adoptierecht voor stellen van hetzelfde geslacht.

De conservatieve staatsleider maakte bekend dat hij een door het parlement aangenomen hervorming heeft teruggefloten. Hij motiveerde zijn beslissing door te stellen dat bij de regeling van adopties het welzijn van de kinderen absolute voorrang moet krijgen. Het is niet bewezen dat een adoptie door homostellen in het belang van de kinderen is, klonk het.

Het adoptierecht voor holebi-stellen werd in november 2015 met de stemmen van de linkse partijen en verschillende afgevaardigden van de liberaal-conservatieve PSD van Cavaco Silva goedgekeurd.

De regerende socialisten en de communisten kondigden aan de door de president aangevochten regeling in het parlement opnieuw te zullen bekrachtigen.

Cavaco Silva is nog tot 9 maart in functie. Dan wordt hij vervangen door Marcelo Rebelo de Sousa, die zondag als zijn opvolger werd verkozen. In het streng katholieke Portugal was homoseksualiteit tot 1982 strafbaar. Ondanks hevig protest van de Kerk werd in 2010 de invoering van het homohuwelijk toegestaan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees