Peiling: Vlaamse regeringspartijen verliezen terrein

Peiling: Vlaamse regeringspartijen verliezen terrein

Maggie De Block (Open VLD) blijft de populairste politicus. Foto: Tom Palmaers

Als er nu federale verkiezingen zouden zijn, zouden de Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD terrein verliezen en zou de regering haar meerderheid in de Kamer kwijt zijn. Dat blijkt uit ‘De Grote Peiling’ van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van VTM, RTL-TVi, Le Soir en Het Laatste Nieuws. In de populariteitspolls blijft Open VLD-minister Maggie De Block de ‘numero uno’.

De resultaten van ‘De Grote Peiling’ liggen in de lijn van de vorige peiling. De Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD gaan achteruit, terwijl de linkse oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA+ grotendeels ter plaatse trappelen. Enige duidelijke winnaar is Vlaams Belang.

N-VA blijft grootste

N-VA blijft met 28,5 procent veruit de grootste partij, maar zit wel bijna 4 procent onder het verkiezingsresultaat van mei 2014 (32,4 procent). CD&V zakt verder naar 16 procent (18,6 procent) en ook Open VLD zit met 12,5 procent 3 procent onder het resultaat van 2014 (15,5 procent). De regering zou in totaal zelfs terugvallen tot 73 zetels en zo haar meerderheid in de Kamer verliezen.

De enige Vlaamse oppositiepartij die van dat verlies kan profiteren, is Vlaams Belang. Die partij noteert 11,6 procent, bijna 6 procent beter dan het verkiezingsresultaat (5,8 procent). De andere oppositiepartijen blijven hangen in de buurt van hun verkiezingsresultaat van 2014.

MR stabiel

Aan Franstalige kant blijft regeringspartij MR met 23,1 procent relatief stabiel (25,8 procent in 2014). PS en cdH - federaal in de oppositie, regionaal in de meerderheid - verliezen allebei terrein. De Parti Socialiste zakt naar 26,7 procent (-5,3 procent tegenover 2014) en het cdH naar 11,1 procent (-3,9 procent).

Maggie De Block blijft nummer 1

In de pop poll blijft Open VLD-politica Maggie De Block de onbetwiste nummer 1, zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel. In Vlaanderen blijft het podium trouwens onveranderd met naast De Block premier Charles Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever. In Brussel staan naast De Block MR-vicepremier Didier Reynders en PS-voorzitter Elio Di Rupo op het podium en in Wallonië het PS-duo Elio Di Rupo en Paul Magnette.

De Ipsos-peiling is uitgevoerd bij 2.614 respondenten in de periode 15 tot en met 20 januari 2016.

Corrigeer

MEER NIEUWS