Deze plaatsen houdt Google Earth verborgen

“Geografische gegevens van de hele wereld binnen handbereik”, dat staat er te lezen op de website van Google Earth. Toch zijn er een aantal mysterieuze plaatsen die Google liever geheim houdt.

Sommige locaties op Google Earth, zoals militaire terreinen en koninklijke residenties, kunnen omwille van privacyredenen verborgen worden voor het grote publiek. Toch zijn er ook verschillende andere plekken die om onduidelijke redenen gecensureerd worden en dat wakkert allerlei vreemde complottheorieën aan. De  Australische nieuwssite News.com.au ging op onderzoek uit en bracht een aantal geheimzinnige plaatsen in kaart. 

HAARP, Verenigde Staten 
Het High Frequency Active Auroral Research Program, een militair en civiel onderzoekscentrum in Alaska, is weggevaagd op Google Earth. Het centrum doet onderzoek naar de ionosfeer, de bovenste laag van de aardatmosfeer. Sommige mensen geloven echter dat Amerika met HAARP het weer zou kunnen sturen en zijn van mening dat het de oorzaak is van aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen. Anderen zijn dan weer overtuigd dat het om een testsite voor UFO’s gaat.  

 

Vliegbasis Volkel, Nederland

Ook bij onze noorderburen zijn er verborgen plekken terug te vinden. Officieel is vliegbasis Volkel één van de twee Nederlandse F-16-bases, maar er doen verhalen de ronde dat er kernwapens opgeslagen liggen. Voormalige eerste minister Ruud Lubbers beweerde in een documentaire van National Geographic dat er 22 Amerikaanse nucleaire bommen aanwezig zijn die vier keer zo krachtig zijn als de bommen die gebruikt werden voor Hiroshima en Nagasaki in 1945. In 2010 publiceerde Wikileaks een rapport waarin er gesproken wordt over kernwapens op Nederlands én Belgisch grondgebied.  

 

Baker Lake, Canada

In het gebied rond Baker Lake in het Noord-Canadese Nunavut leven verschillende stammen van de Inuit samen, maar in Google Earth is er op de plaats enkel een zwarte balk te zien. Een zeker ‘Dr. Boylan’ is er echter van overtuigd dat de plek gecensureerd is omdat er onderzoek gebeurt naar buitenaards leven. 

 

Faroer eilanden, Denemarken
De eilanden, die zich in de  noordelijke Atlantische Oceaan tussen Noorwegen en IJsland bevinden, staan onder gezag van Denemarken. Sommige delen van de archipel, zoals een oude WOII-basis op het eiland Vágar, ontbreken echter op Google Earth. Niemand is zeker waarom de gebieden verborgen zijn, maar News.com.au veronderstelt dat het te maken heeft met de visrechten op zee. 

 

Olieraffinaderij, Hongarije
In Hongarije zijn bepaalde delen van de Százhalombatta olieraffinaderij onzichtbaar gemaakt. De gebouwen en grond rondom het bedrijf lijken verwijderd te zijn, er is enkel nog een groene lap grond te zien. Niemand weet waarom de plek verborgen is. 

 

Geheime steden, Rusland
Ook in de Siberische toendra is er een plek die op Google Earth volledig onherkenbaar is gemaakt.  De dichtstbijzijnde stad is waarschijnlijk Egvekinot, aan de kust van de Beringzee tegenover Alaska. In 1986 werd het gebied, waar naar schatting meer dan een miljoen bewoners leven, afgesloten. Sommige mensen geloven dat het terrein geheime steden herbergt die tijdens de Koude Oorlog overgenomen werden door de Russische regering. Zo zouden er bijvoorbeeld nucleaire wetenschappers verbleven hebben.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees