Minister Geens bepleit Europees initiatief voor samenwerking met providers

Minister Geens bepleit Europees initiatief voor samenwerking met providers

Foto: EPA

Terroristen en zware misdadigers sturen boodschappen naar elkaar via Whatsapp, Viber en andere communicatiekanalen. Het maakt er het verzamelen van informatie in een gerechtelijk onderzoek niet makkelijker op.

België wil samen met een aantal andere Europese landen bekijken hoe de samenwerking met providers vlotter kan verlopen, zo bleek dinsdag op een informeel beraad van de Europese ministers van Justitie in Amsterdam over de strijd tegen cybercriminaliteit.

Steeds vaker moet het gerecht aankloppen bij buitenlandse providers om informatie te bekomen. Met alle kopbrekers vandien. De traditionele wederzijdse rechtshulp is te complex en tijdrovend en de providers zitten vaak geprangd tussen tegenstrijdige wetgeving en rechtspraak in het thuisland, het land waar data wordt opgeslagen en de landen waar ze diensten verlenen.

In België bevestigde het Hof van Cassatie eind vorig jaar in een uitspraak over Yahoo dat het gerecht rechtstreeks aan een in België actieve provider kan vragen om identiteitsgegevens door te spelen. Intussen wordt met enig ongeduld uitgekeken naar een uitspraak in een zaak over Skype, waarin ook de toegang tot de inhoud van communicatie op het spel staat.

Minister van Justitie Koen Geens dringt aan op Europese coördinatie. De samenwerking met providers dreigt immers nog gecompliceerder te worden als die overstelpt worden met een stortvloed aan rechtstreekse vragen vanuit steeds meer landen, via steeds uiteenlopende documenten en procedures. “De fragmentatie gaat in ons nadeel spelen”, waarschuwt Geens.

Geharmoniseerde Europese wetgeving is de beste oplossing, maar dat lijkt politiek op dit moment niet haalbaar. “Maar het is duidelijk dat we met zo veel mogelijk Europese landen tot gestandaardiseerde communicatie moeten komen met buitenlandse operatoren. Criminaliteit verloopt nu eenmaal niet meer langs de oude telefoon”, besluit de minister.

Corrigeer

Meest recent - Online Leven