Burgemeester Wim Dries: “Genk is een boerendorp met grootstedelijke trekken”

Burgemeester Wim Dries: “Genk is een boerendorp met grootstedelijke trekken”

Wim Dries: “De verdraagzaamheid van de Genkenaars ten opzichte van vluchtelingen is groot. Dat heeft te maken met het DNA van de stad, maar ook met een gerichte aanpak al decennialang. Foto: cn

Genk -

Met 43 procent scoort Genk dubbel zoveel dan de meeste grote Limburgse gemeenten als het aankomt op het goed aanpakken van de integratie van de allochtone gemeenschappen. Dat is volgens burgemeester Wim Dries het gevolg van het DNA van de stad, maar vooral ook van een gerichte aanpak al decennialang. Een derde van de bevolking vindt dat Genk bovendien best nog wel vluchtelingen bij kan opvangen.

Helemaal verbaasd is Wim Dries niet over die uitsprongen van de resultaten van Genk. “We werken al decennialang aan het verbinden van mensen”, zegt hij. “Dat deed mijn voorganger Jef Gabriels en dat tracht ik nu voort te zetten. Je moet gemeenschappen samenbrengen zonder aandacht te verliezen voor de diversiteit die er is. Het is die verscheidenheid die je als extra potentieel moet aanwenden. Dat is ook een proces waar voortdurend aan gewerkt moet worden. Ook wat betreft het opvangen van vluchtelingen merk ik dat de respondenten daar een uitgesproken mening over hebben. Als ruim een derde van de inwoners zegt dat we best nog vluchtelingen bij aankunnen, dan betekent dit – afgaande op de resultaten van de enquête – dat Genk een veel grotere tolerantie heeft dan ander steden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio