OVERZICHT. Vlaamse burgemeester slaapt weinig en werkt veel

OVERZICHT. Vlaamse burgemeester slaapt weinig en werkt veel

Foto: pn

Leuven / Antwerpen / Hasselt / Brugge / Gent - De Vlaamse burgemeester is gemiddeld 52 uur per week bezig met zijn baan. Al die spreekuren en bezoeken aan sportevenementen en recepties maken dat het slapen er wat op inschiet. Dat blijkt uit het grote Burgemeestersonderzoek van Radio 2 bij zo goed als alle Vlaamse burgemeesters.

Aan het onderzoek namen 307 van de 308 burgemeesters deel. Alleen in Linkebeek was de politieke situatie iets te gevoelig voor een deelname. 

Uit de persoonlijke bevragingen blijkt dat de gemiddelde Vlaamse burgemeester erg hard werkt en begaan is met zijn baan. Gemiddeld zijn de burgemeesters 52 uur per week bezig met hun job. De hardste werkers wonen in Limburg, in West-Vlaanderen wordt gemiddeld het laagste aantal uren gewerkt. Uitschieters zijn onder meer Johan Cornelis in Nevele, Michel Doomst in Gooik en Annick Vermeulen in Zedelgem (foto). Zij geeft aan gemiddeld 100 uur per week in de weer te zijn voor haar ambt. 

46,7 procent werkt voltijds als burgemeester. In Limburg is dat 36,6 procent. Eén burgemeester op de vijf cumuleert met een ander politiek mandaat, zoals provincieraadslid, parlementslid of partijvoorzitter (Wouter Beke van Leopoldsburg en Bart De Wever van Antwerpen, nvdr.).  

De Vlaamse burgemeester werkt niet alleen hard, hij/zij is ook erg begaan met zijn job én zijn bevolking. Zo houdt bijna zestig procent van de burgemeesters nog geregeld een spreekuur. De wekelijkse duur daarvan schommelt omstreeks de 3,5 uur. Uitschieters zijn Denis Dierick in Gavere, Ignace De Baerdemaeker van Laarne en Henri Dumont in Heers. Vooral in Vlaams-Brabant zijn spreekuren erg in zwang. In Oost- en West-Vlaanderen duren de spreekuren het langst.  

Daarnaast besteden de Vlaamse burgervaders en -moeders gemiddeld 13,5 uur per week aan het contact met de bevolking op onder meer kermissen, culturele evenementen, recepties en sportwedstrijden. Een aantal burgemeesters, waaronder Leopold Lippens van Knokke, houdt zich daarmee niet bezig. Voor Benny Spreeuwers van Opglabbeek (foto) en Herman Cambré van Grobbendonk is het bijna een voltijdse baan met 40 uur per week. Claudy Prosmans van Herstappe komt, met amper enkele tientallen burgers in zijn gemeente, toe met één uur per week. 

Eén en ander blijft niet zonder gevolgen voor het slaapritme. Gemiddeld slaapt een burgemeester 6,4 uur per nacht. Patrick Lansens van Koekelare heeft genoeg aan 3,5 uur, schone slaapster Janna Romme-Opstaele van Middelkerke heeft 10 uur nodig. 

Uit de bevraging van Radio 2 blijkt ook duidelijk dat het burgemeesterschap in hoofdzaak een ambt is voor 'rijpere' personen. De gemiddelde leeftijd bedraagt 52,8 jaar, met uitschieters van Francesco Vanderjeugd in Staden (27 jaar) tot Francis Vermeiren in Zaventem (79 jaar). 

Voor sommige burgemeesters is hun ambt ook echt de job van hun leven. Jozef Browaeys (foto) is al liefst 51 jaar burgemeester in Horebeke. Leopold Lippens zwaait al 36 jaar non-stop de plak in Knokke-Heist. Gemiddeld zijn de zittende Vlaamse burgemeesters 8,5 jaar aan de slag op dit moment.

En als het van het gros van de burgervaders afhangt blijven ze dat ook nog een hele tijd, want op 70 na, mikken ze allemaal op een verlenging van hun termijn. De andere gaan op pensioen of - een minderheid - kiest voor een ander mandaat of een andere job. 

Corrigeer

Vul je postcode in en ontdek de scores van jouw gemeente:

Meest Gelezen